KBC moet beleggers terugbetalen

© BELGA

De bank KBC is door de Brusselse rechtbank van eerste aanleg veroordeeld voor meerdere overtredingen van de prospectuswet. Dat berichtte het advocatenkantoor Arnauts, dat de zaak had aangespannen voor meer dan 150 beleggers, zaterdag in een persbericht.

De bank moet de gedupeerden het saldo van 100 procent van hun inleg terugbetalen, plus de uitgiftepremie van 1 procent en de gerechtelijke intresten. Arnauts heeft het over “een grensverleggend vonnis voor de kleine belegger”.

“Defensieve belegging”

Hoeveel de uitspraak KBC zal kosten, is niet bekend. Zowat 25.000 mensen tekenden in 2008 in voor samen ruim 600 miljoen euro aan obligaties. Zij die naar de rechtbank trokken vertegenwoordigden 10 miljoen euro, maar hebben al een groot deel van hun inlage teruggekregen. In de krant De Tijd zegt KBC dat ze nog onderzoekt of ze in beroep zal gaan.

De beleggers verweten de bank “misleidende communicatie” over twee uitgiftes van 5-5-5 obligaties in april en mei 2008. De investering werd aangeprezen als “een defensieve belegging”, maar daalde als gevolg van de crisis in Griekenland fors in waarde, “en was dus zeer risicovol”, aldus Arnauts. Door de gebeurtenissen in Griekenland werden de obligaties zelfs vervroegd afgesloten. KBC keerde uiteindelijk 85 procent van de nominale waarde uit, hoewel de obligaties op dat moment al minder waard waren.

Op 20 januari 2016 veroordeelde de rechtbank van eerste aanleg in Brussel KBC onder meer voor misleidende kredietwaardigheidsbeoordelingen op de productfiche, en voor tegenstrijdigheden tussen wat er op de intekenformulieren, website en samenvatting stond en hetgeen in de prospectus staat beschreven. “Belangrijk is ook dat de rechtbank de argumenten van KBC rond de individuele kennis van de beleggers en rond hun ‘onderzoeksplicht’, heeft afgewezen”, aldus de advocaat in een persbericht. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content