KBC al klaar voor derde kapitaalronde (Paul D’Hoore)

Paul D’Hoore noemde de beslissing om KBC van Vlaamse overheidssteun te voorzien een goede beslissing. Anderzijds kost deze operatie opnieuw geld, ze is dus niet gratis.

Positief is dat de kapitaalpositie van KBC opnieuw steviger wordt, terwijl er anderzijds toch geen bijkomende aandelen worden gecreëerd. De bank moet de overheld wel een jaarlijks rendement van circa 8% betalen.

De overheid heeft echter aangetoond alle mogelijke inspanningen te willen doen om de banken te redden. Ze staat bovendien klaar met nog eens 1,50 miljard euro om KBC ter hulp te snellen indien dat nodig zou blijken te zijn.

Volgens Paul D’Hoore is KBC zodoende al gewapend voor een derde ronde van kapitaalinjecties, terwijl de meeste andere banken nog niet aan de tweede ronde zijn begonnen.

KBC is dus beter gewapend dan andere banken. Er is een duurzame oplossing gevonden, terwijl dat voor Dexia en Fortis nog steeds niet het geval is. Ook over het idee van een ‘bad bank’ kwam D’Hoore even terug.

Hij merkt op dat KBC deze oplossing al in de praktijk heeft toegepast, want de bank heeft niet meer of niet minder dan al haar probleemkredieten volledig op nul gezet. Dat kan een meerwaarde opleveren wanneer de markt zich herstelt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content