Kans lijkt VFB klein dat bod op Telenet wordt verhoogd

De VFB besteedde aandacht aan de verschillende overnamedossiers die momenteel de Brusselse beurs in haar ban houden. In het geval van Telenet en van Devgen lijken de kansen op een hoger bod eerder klein. Het bod op IRIS lijkt fair, in het geval van Tranics wordt het afwachten, Tavares wil in ieder geval verder gaan.

Telenet: De geboden prijs van 35 euro is volgens de VFBG fair. Deze biedprijs, zowat 15% boven koers voor het bod, houdt niet echt een controlepremie in wat logisch is want Liberty Global heeft al de meerderheid (50,4%) van Telenet in handen.

Een hoger tegenbod van een concurrent of financiële partij is hierdoor ook uitgesloten. Wat wel tot de mogelijkheden behoort, is dat een aantal grote aandeelhouders samenwerken om een iets hogere biedprijs uit de brand te slepen maar die kans lijkt de VFBG eerder klein.

I.R.I.S.: Canon betaalt 44,50 euro per aandeel I.R.I.S. Group. Een premie van bijna 50% op de koers voor het bod. Het bod waardeert I.R.I.S. Group tegen zowat 20 keer de verwachte winst van 2012.

Ook dit bod lijkt de VFBG fair. In april stelde analist Gert De Mesure een weliswaar conservatief koersdoel van 37,40 euro voorop. De koers bedroeg op dat ogenblik 29,50 euro.

Devgen: Het Zwitserse Syngenta biedt 16 euro per aandeel Devgen. Eveneens een mooie premie van 70% boven de koers net voor het bod, aldus de VFB. Een ‘correcte’ waarde plakken op een biotechbedrijf is niet eenvoudig aangezien heel wat toekomstverwachtingen moeten worden ingecalculeerd en de waarde vooral wordt bepaald door de technologie, in dit geval de RNAi technologie.

Dat Syngenta een premie van 70% biedt, lijkt de VFB niet onlogisch aangezien de keuze aan agrobiotechbedrijven wereldwijd beperkt is. Niettemin lijkt het bod de VFBG fair. Omwille van de 6-jarige overeenkomst met Syngenta die pas in mei werd aangegaan, lijkt de kans op een tegenbod, van bijvoorbeeld Monsanto, VFB eerder klein.

Syngenta heeft zich hiermee goed ingedekt. Ook het management en de Raad van Bestuur staan positief tegenover het bod. Algemeen kunnen we stellen dat Devgen bij Syngenta een goed onderkomen vindt, zeker als het erop aan komt producten op grote schaal te commercialiseren.

Eerder stelde de VFBG al het bod van Transics onvoldoende te vinden. De beoogde drempel werd door Tavares niet behaald. Afwachten, aldus de VFB.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content