JP Morgan Chase draait in de rode cijfers

Het Dow Jones aandeel dat nu als eerste met haar cijfers kwam was JP Morgan. Deze bank boekte een verlies. En dat was het eerste verlies onder het regime van Jamie Dimon die de bank sinds 2005 leidt.

Het is volgens Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer extra vervelend omdat het wel de bank was die in de financiële crisis van 2008/2009 toch winsten wist te boeken.

Maar het verleden lijkt deze bank nu te hebben ingehaald. Het bedrijf verliest vooral door de diverse schandalen waarvoor het een schikking heeft getroffen.

In het derde kwartaal is dit een bedrag van $ 9,2 mld. Dat bedrag kan nog verder oplopen dit kwartaal omdat men nog in onderhandeling is met de autoriteiten over de verkeerde voorlichting bij verkoop van hypotheekleningen. Dat bedrag kan oplopen tot $ 11 mrd.

Die valselijke voorlichting werd echter gedaan door dochter Bear Stearns en hypotheekbank Washington Mutual. JP Morgan kocht de beide bedrijven op het moment dat ze op omvallen stonden en op “vriendelijk” verzoek van de Amerikaanse regering indertijd.

Strikt genomen is ook JP Morgan slachtoffer van de kwalijke praktijken en is ze alleen in juridische zin verantwoordelijk.

Bovendien wat was er gebeurd als JP Morgen beide bedrijven niet had overgenomen? Vandaar dat men bij de bank verwacht dat de boete die de Amerikaanse autoriteiten het bedrijf willen opleggen ook niet zo groot zal zijn.

Kijkt men door de juridische kosten van het bedrijf heen dan boekt het nog altijd een behoorlijke winst van bijna $ 6 mrd. Vandaar dat de koers van het aandeel ook niet al te veel onder druk kwam na de kwartaalcijfers. Dit geldt ook voor de koersen van de indexen in het algemeen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content