Jobcreatie in de Verenigde Staten valt tegen

In augustus zijn er in de Verenigde Staten buiten de landbouwsector maar 96.000 nieuwe jobs bijgekomen, wat duidelijk minder was dan de 125.000 waar de beleggers op hadden gerekend. Anderzijds daalde de werkloosheidsgraad vorige maand tot nog 8,10%.

In reactie op de cijfer zijn de Amerikaanse beurzen aarzelend uit de startblokken gekomen, de belangrijkste indices noteren slechts licht boven het slotniveau van gisteren. Positief is dan weer wel dat de winsten van gisteren voorlopig kunnen worden vastgehouden.

De kans is nu groter geworden dat de Amerikaanse centrale bank binnen afzienbare tijd haar monetaire politiek opnieuw gaat verruimen.

Het valt moeilijk te voorspellen wanneer quantative easing 3 wordt aangekondigd, maar mogelijk zal dat voor de maand december gebeuren.

Bedrijfsobligaties blijven in trek

De brede Citi Euro Broad Investment Grade Index had volgens Theodoor Gilissen Bankiers in augustus weer een positieve maand met een rendement van 0,8%, vooral gedreven door de periferie.

Italiaanse staatsobligaties lieten dankzij de uitspraken van Draghi het hoogste rendement zien van de grote staatsobligatiemarkten in Europa.

Het rendement kwam uit op 3,3%, gevolgd door Ierse (1,8%) en Spaanse staatsobligaties (1,3%). Hiermee werd de behoorlijke daling in juli van Spanje en Italië voor een deel teniet gedaan.

De rentes in de ‘safe havens’ liepen iets op. Dit resulteerde in licht negatieve rendementen voor onder andere de VS (-0,1%), Duitsland (-0,2%) en Nederland (-0,4%).

Bedrijfsobligaties bleven nog steeds in trek met een rendement van 1,1% voor de Citi Investment Grade Corporate Index. Global High Yield profiteerde van de zoektocht naar rendement en lage verwachte faillissementspercentages en leverde 1,7% op. Schuldpapier uit opkomende markten (Hard Currency) had wat last van de stijging van lange rente in de VS maar noteerde desondanks een rendement van 1,1%.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content