Danny Reweghs

‘Je aandelen verkopen in mei?’

Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

“Het mag niet verbazen dat de beurzen het richting zomer een stuk rustiger aan zullen doen”, zegt Danny Reweghs, directeur analyse en strategie van MoneyTalk. Is het dan een goed moment om je aandelen te verkopen in mei?

Eén van de bekendste beleggingswijsheden is ongetwijfeld ‘Sell in May and Go Away, but Remember to Come Back in September.’ Uit verschillende onderzoeken blijkt er wel degelijk een kern van waarheid in dit beursgezegde te zitten. Er is zelfs historisch materiaal voor Wall Street dat teruggaat tot eind van de negentiende eeuw. En dat blijkt dat de periode mei-augustus gemiddeld inderdaad een nulrendement tot maximum 1,9 procent return oplevert naargelang het onderzoek en de periode. Sowieso een stuk minder dan voor de periode september-april, waar we gemiddelde rendementen op meer dan honderd jaar tussen 6 en 7 procent schommelt.

Je aandelen verkopen in mei?

Al is het absoluut niet zo dat de periode mei-augustus haast jaarlijks voor teleurstelling zorgt voor aandelenbeleggers. Integendeel, slechts 40 procent over meer dan honderd jaar zagen we negatieve rendementen tegenover een jaargemiddelde van 28 procent negatieve returns. Of dus 2 keer op 5 jaar gemiddeld versus iets meer dan 1 keer om de vier jaar. Er zijn dus heus wel beurszomers die prima verlopen. In het jargon spreekt men dan doorgaans van ‘campingrally’s’.

Rustiger aan

Ook wij beschikken uiteraard niet over een glazen bol om een prognose te geven of de wijsheid dit jaar al dan niet zal opgaan. Wat we weten, is dat de periode september-april uitzonderlijk goed is geweest voor het overgrote deel van de wereldbeurzen. Al valt het voor de Amerikaanse Standard&Poor’s500-index nog wel mee met afgerond een winst van 5 procent, dus zelfs iets onder het historisch gemiddelde. Maar voor de Europese aandelenmarkten is het uiteraard een ander verhaal. De Eurostoxx50-index is in de periode september ’14 en april ’15 met afgerond 20 procent geklommen, zeer ver boven het historisch gemiddelde en sinds de bodem in oktober zelfs met circa 30 procent. De Chinese beurzen deden nog beter met ruim 60 procent…. In die context zou het zeker niet mogen verbazen dat de beurzen het richting zomer een stuk rustiger aan zullen doen.

Na correctie (bij)kopen

Het is zonneklaar dat het tweede trimester een heel stuk minder dan het eerste zal zijn

De jongste dagen zien we dan ook wel degelijk dat vooral de Europese aandelenmarkten voor het eerst sinds maanden met wat verkoopdruk af te rekenen krijgen. Er is einde gekomen aan de daling van de euro tegenover de Amerikaanse dollar en vele aandelen waren in enkele maanden tijd dan ook wel heel fors gestegen zodat winstnemingen aan de orde waren/zijn.

We denken echter niet dat het beursfeest daarmee al voorbij is. Maar het is zonneklaar dat het tweede trimester een heel stuk minder dan het eerste zal zijn. Kopen of bijkopen doet u dus best na een tussentijdse correctie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content