Japanse centrale erg succesvol in drukken koers yen

Als er een centrale bank succesvol is geweest is het volgens W. Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer wel Japan. Een spektakel vind plaats op de valutamarkten.

Sommigen spreken van een valutaoorlog die op komst is. Een hoge koers van de munt is immers desastreus voor de economie.

De situatie in Japan is daar wel een voorbeeld van. Het land ligt vlakbij een van de sterkste economische groeiregio’s maar weet daar te weinig van te profiteren.

Een van de oorzaken was de hoge koers van de yen. En dat ondanks een van de laagste rentes in de wereld.

Een van de oorzaken voor de hoge koers van de yen was dat de enorme spaartegoeden nauwelijks het land uitstroomden. Vanuit het standpunt van een Japanner logisch.

Immers een buitenlandse belegging leverde door de hogere yen een koersverlies op. En met de relatief lage vergoedingen was het dus onverstandig om in het buitenland te investeren.

Forse daling

Afgelopen december werd Shinzo Abe gekozen als premier van Japan. Zijn boodschap was volgens Steentjes duidelijk en simpel. Kost wat kost moet de economie op gang worden gebracht en dat kan alleen door een lagere yen.

Om zijn woorden kracht bij te zetten stelde hij dat hij eventueel de Centrale bank van Japan zelf zou gaan besturen om het doel te verwezenlijken.

Nu heeft hij dat (nog?) niet hoeven doen. De koers van de yen is fors gezakt. Ten opzichte van de euro met 13% en ten opzichte van de dollar met bijna 10%.

Versus de Australische en Nieuw-Zeelandse munt is de munt op het laagste niveau gekomen in meer dan 4 jaar.

Wat beeldend verwoord: “het geld stroomt Japan uit”. Vraag is volgens Steentjes natuurlijk wat een belegger daar mee moet. In het allerslechtste geval breekt er straks een complete valutaoorlog uit.

Omdat we nog altijd niet buiten onze planeet kunnen handelen is de winst van het ene valutablok het verlies van een ander.

Voor een Chinees wordt een Duitse auto nu duurder dan een Japanse. Duitsland zal de Japanners kunnen gaan betichten van oneerlijke concurrentie en trachten de euro naar beneden te krijgen of erger nog handelssancties opleggen tegen Japan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content