Japan vergroot programma voor inkoop obligaties tot 40.000 miljard yen

De Aziatische beurzen noteren vanmorgen meestal in de plus, met beperkte winsten voor de belangrijkste indices. Het sentiment werd positief beïnvloed door de mededeling dat de Japanse centrale bank meer staatsobligaties gaat inkopen, met de bedoeling om op die manier de rente te drukken.

De Bank of Japan heeft tevens de bedoeling om het objectief van een inflatie van 1% te bereiken. Japan wordt nog altijd bedreigd door deflatie. In andere Aziatische landen zijn er andere risico’s waar rekening mee moet worden gehouden. Dat is onder andere het geval in China.

Eén op drie Chinezen is 60-plusser in 2050

Het grote probleem waar China op termijn mee dreigt te worden geconfronteerd, is dat van de veroudering van de bevolking. Dat hierdoor problemen met de pensioenen uit gaan volgen, ligt voor de hand. Het Chinees pensioenstelsel is relatief nieuw en dat betekent dat sommige gepensioneerden een vol pensioen trekken, hoewel ze geen volledige bijdrage hebben geleverd aan de pensioenfondsen.

Eén op drie Chinezen is 60-plusser in 2050, tegenover slechts 13,30% van de bevolking in 2010. Dat de veroudering snel gebeurt, wordt aangetoond door het feit dat in 2000 maar 10,30% van de bevolking ouder dan 60 jaar was.

Emerging markets niet ongevoelig voor crisis in ontwikkelde wereld

De handelsbalansen van opkomende economieën ondergaan gevolgen van de crisis in de ontwikkelde wereld. In een uitgebreid rapport analyseert Goldman Sachs hoe landen zich aanpassen. Uiteindelijk draait het om een keuze tussen vasthouden aan een lage wisselkoers om export in stand te houden of structurele binnenlandse veranderingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content