Italiaanse staatsobligaties krijgen klappen, rente kan snel oplopen

Italiaanse staatsobligaties kregen vandaag voor de derde dag op rij klappen, dit naar aanleiding van het bericht dat premier Mario Monti zijn doelstelling voor een begroting in evenwicht verder in de toekomst heeft moeten zetten. Het verdwijnen van het tekort op de begroting zal dus niet voor dit jaar zijn.

De reden ligt overigens voor de hand: de Italiaans zal dieper krimpen dan tot dusver was verwacht. Het Internationaal Monetair Fonds sprak daar vanmorgen klaar en duidelijke taal over. Tegen die achtergrond zal het niemand verbazen dat de markt voor Italiaanse staatsobligaties zwak gestemd was.

Het rendement op de 10-jarige staatsobligatie bedroeg woensdag nog 5,53%, of een daling met 6 basispunten ten opzichte van het slotniveau van gisteren. Van een verontrustende stijging is nog geen sprake, maar het verleden heeft aangetoond dat het allemaal erg snel kan gaan.

Regering gaat nu uit van tekort van 0,50%

Gianluca Ziglio, interest-rate strategist bij UBS AG in Londen, vindt het niet meer dan logisch dat zwakkere economische vooruitzichten automatisch gaan leiden tot een deficiet op de begroting dat hoger dan verwacht zal uitkomen, daar valt nu eenmaal weinig aan te doen.

De Italiaanse regering gaat nu voor 2013 uit van tekort van 0,50% op de begroting, in plaats van een evenwicht. Onderhuids leeft de vrees dat wanneer de economie verder achteruitboert ook het tekort op de begroting verder zal oplopen, met alle gevolgen van dien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content