Danny Reweghs

‘Is mei de ideale maand om je aandelen te verkopen?’

Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Logisch dat we deze tijd van het jaar geconfronteerd worden met één van de bekendste beurswijsheden, ‘Sell in May and Go Away’. En zeker dit jaar met een stevig herstel na een bijzonder zwak begin. Het lijkt een wel heel simpele beurswijsheid. Al hoort die vervolledigd te worden met ‘But Remember to Come Back in September.’

Kern van waarheid

Uit verschillende onderzoeken blijkt er wel degelijk een kern van waarheid in dit beursgezegde te zitten. Er is zelfs historisch materiaal voor Wall Street dat teruggaat tot eind van de negentiende eeuw. En dat blijkt dat de periode mei-augustus gemiddeld inderdaad een nulrendement tot maximum 1,9% return oplevert naargelang het onderzoek en de periode. Sowieso een stuk minder dan voor de periode september-april, waar we gemiddelde rendementen op meer dan honderd jaar tussen 6 en 7% schommelt.

2 op 5

Al is het absoluut niet zo dat de periode mei-augustus haast jaarlijks voor teleurstelling zorgt voor aandelenbeleggers. Integendeel, slechts 40% over meer dan honderd jaar zagen we negatieve rendementen tegenover een jaargemiddelde van 28% negatieve returns. Of dus 2 keer op 5 jaar gemiddeld versus iets meer dan 1 keer om de vier jaar. Er zijn dus heus wel beurszomers die prima verlopen. In het jargon spreekt men dan doorgaans van ‘campingrally’s’.

Voorzichtig blijven

Ook wij beschikken uiteraard niet over een glazen bol om een prognose te geven of de wijsheid dit jaar al dan niet zal opgaan. Maar we steken niet onder stoelen of banken dat we de rest van het jaar niet zo rooskleurig inzien en er mee rekening houden dat de opwaartse tendens voor de westerse beurzen sinds voorjaar 2009 nog dit jaar kan keren. Dat betekent natuurlijk nog niet dat we meteen naar beneden moeten gaan. Het herstel sinds eind februari kan eventueel nog enkele weken of zelfs maanden doorgaan en dat we de scherpe terugval pas tijdens de zomer of in het najaar zullen meemaken.

Maar we houden er wel degelijk rekening mee dat de mei-september/oktober net zoals vorig jaar een lastige periode kan zijn voor de aandelenmarkten. Toenemende onzekerheid omtrent de monetaire politiek, onder druk staande bedrijfswinsten, politieke onzekerheid (wel of niet een ‘brexit’, ….) zijn allemaal argumenten om toch niet zorgeloos de komende maanden op de aandelenmarkten tegemoet te zien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content