Is er een wet Cooreman-De Clercq bis op komst?
Uit dit de huidige situatie blijkt volgens Peter Vanden Houte van ING dat de Belgische belegger ook in de ban is van de “grote rotatie” naar aandelen, die heel wat beursgoeroes bepleiten.
Als de Belg momenteel 100.000 euro te beleggen zou hebben, zou hij 19% van deze som in aandelen beleggen en slechts 13% in obligaties.
Dat neemt niet weg dat zekerheid belangrijk blijft: zo wordt 31% van de virtuele som geplaatst in producten met vaste jaarlijkse rendementen en kapitaalbescherming, terwijl 25% naar deposito’s gaat.
Het stimuleren van risicokapitaal spreekt de Belgen wel aan. Liefst 61% van de respondenten vindt het een goed idee om aandelenbeleggingen fiscaal aantrekkelijker te maken.
Amper 12% wil daar niet van horen. De grootste fans voor dergelijke maatregelen bevinden zich bij de 65-plussers.
Fiscale maatregelen zouden bovendien beleggers over de streep kunnen trekken om meer in aandelen te investeren: 54% van de geënquêteerden zou meer in aandelen beleggen indien dat fiscaal wordt gestimuleerd, terwijl voor amper 14% dat nog altijd geen reden zou zijn om meer risico te nemen.
België heeft op dit vlak trouwens al ervaring. In de jaren 80 was de wet Cooreman-De Clercq een van de peilers van het herstelbeleid. Tijd voor een bisnummer, aldus de beleggende Belg.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier