Is er een opluchtingsrally op de beurzen op komst?

Op het vlak van bedrijfsresultaten is het vandaag een dag om zo snel mogelijk te vergeten. Het lijstje met bedrijven dat komt rapporteren is bijzonder kort en grote namen zitten er niet tussen. Het is nu vooral uitkijken naar wat er op de markten gebeurt. Uiteraard wordt ook de evolutie van de europese schuldencrisis van nabij gevolgt.

AEX is door steun op 282 gevallen

Hoewel de aandelenmarkten intraday flinke schommelingen lieten zien waren de uitslagen niet enorm. Zo zat de AEX de afgelopen week per saldo gevangen tussen ruwweg 290 en 296.

Technisch zijn de korte termijn richtpunten 296,77 aan de bovenkant en 286,89 aan de onderkant. Met name de steun op 286 was volgens ABN Amro erg belangrijk: na de terugval doorbraak zou de AEX technisch gezien kunnen doorzakken richting 268.

Nu er openlijk gespeculeerd wordt dat Griekenland uit de eurozone zal stappen, laten de 10-jaars rentes in Duitsland (1,28%) en de VS (1,65%) nieuwe dieptepunten zien.

Met name op woensdag ging de daling van de lange rente in de VS, Duitsland (maar ook het VK) erg hard. Ook de CDS van Spanje bereikte een nieuw all-time-high. Al met al blijven risk-off sentimenten overheersen.

ABN Amro verwachtt niet dat het klimaat drastisch zal veranderen in de komende weken. Het cijferseizoen is voorbij, dus is de focus duidelijk op de problemen in de eurozone.

Nieuws over een Griekse exit of problemen in Spanje kan de beurs naar beneden laten duiken. Echter, mochten Duitsland en andere noordelijke eurolanden wat ‘water bij de wijn’ doen richting de periferie of ander uitzicht op een meer geloofwaardige oplossing voor de schuldenproblematiek, dan kan dat een opluchtingsrally veroorzaken.

AAA rating Frankrijk bevestigd bij Moody’s

Nadat de euro-meeting geen concrete resultaten opleverde liepen volgens Theodoor Gilissen Bankiers de risico-opslagen van perifere landen verder op.

De Duitse rente bereikte nog maar eens nieuwe dieptepunten, waarbij het 30-jaars rentetarief het hardst.

Een bericht van Moody’s dat het ratingbureau de AAA rating van Frankrijk voorlopig handhaaft zorgde voor een draai in het sentiment.

Het ratingbureau houdt de plannen van de nieuwe regering, om een balans te vinden tussen groei en bezuinigingen, scherp in de gaten.

Risico-opslagen op Franse obligaties reageerden bijzonder positief, de opslag op de 10-jaars lening bereikte vrijdagochtend 100 bps, een daling van 35 bps ten opzichte van woensdag.

Ook risico-opslagen van Spanje en Italië gingen lager de dag uit. Vanochtend zet de beweging zich voort, na uitspraken van de Italiaanse premier Monti dat Duitsland volgens hem overtuigd

kan worden van het belang van eurobonds.

Belangrijk voor Spanje is de bekendmaking van de kapitaalsbehoefte van Bankia. Naar verluidt zou het om een bedrag van minstens Eur 15 mrd gaan, een stuk meer dan de Eur 11 mrd waar eerder nog over werd gesproken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content