Investeren in kunst: dit moet je weten

Mona Lisa © reuters
Roel Van Espen medewerker Trends

Volgens Artprice.com steeg een gespreide portefeuille met hedendaagse kunst tussen 2000 en 2016 jaarlijks gemiddeld met 5,6 procent. Toch vergt beleggen in kunstwerken een goede voorbereiding.

Investeren in kunst betekent voor velen een stap in het duister. Toch wordt de kunstmarkt steeds vaker gezien als een alternatief voor de klassieke beleggingsmogelijkheden. Overweeg je zelf om wat spaarcenten in een kunstwerk te investeren? Hou dan deze vijftien aandachtspunten in het achterhoofd.

1. De kunstmarkt is in principe wat minder onderhevig aan crisissen en kredieten dan de traditionele financiële markten. ‘Toch moet je ook hier rekening houden met een zekere volatiliteit’, weet kunstkenner Jurrian Booij. ‘Want de kunstmarkt is nu eenmaal gevoelig aan trends in beide richtingen.’

2. De Europese kunstmarkt is weliswaar minder wispelturig dan de Amerikaanse. Aan de andere kant van de oceaan kunnen dure kunstwerken door modegrillen en hypes van de ene op de andere dag plots waardeloos worden.

3. Ga nooit over een nacht ijs wanneer je een werk aankoopt. Net zoals bij een traditionele belegging vergt een investering in kunst bovendien een langetermijnvisie. Soms kan het zelfs meerdere generaties duren vooraleer een beginnende artiest uitgroeit tot een gevestigde waarde.

4. Beleggen in kunst houdt hoe dan ook een liquiditeitsrisico in. Heb je plots geld nodig, weet dan dat een schilderij of een sculptuur zich niet zomaar van vandaag op morgen laat omzetten in cash.

5. In tegenstelling tot de klassieke financiële markten is de kunstmarkt minder transparant. Ze wordt immers voornamelijk bepaald door privétransacties.

6. Een goede kennis van de markt, de stromingen en de artiesten is dan ook een absolute must. Heb je die niet, dan laat je je maar beter begeleiden door een expert. Je doet er ook goed aan om beloftevolle kunstenaars van dichtbij op te volgen: zo kan je sneller inspelen op opportuniteiten.

7. De tussenkomst van veilinghuizen, het transport en de verzekeringen maken een kunsttransactie veel duurder dan een klassieke financiële belegging. De bijkomende kosten wegen meteen op het rendement van je investering. Jurrian Booij: ‘De meeste veilinghuizen rekenen een commissie tussen 16 en 24 procent aan. Weet ook dat je bij de aankoop van twee bij elkaar horende stukken soms twee keer kosten moet betalen.’

8. Het grootste onderdeel van de kunstmarkt is nog altijd de schilderkunst. ‘Een handvol bekende artiesten is daar verantwoordelijk voor zeer hoge prijzen’, weet Jurrian Booij. ‘Maar voor pakweg 500 euro kan je wel al een leuk seriewerk of een schilderij van een pas afgestudeerde kunstenaar vinden.’

9. Hedendaagse en moderne kunst behoort tot de speculatieve beleggingen: het rendement is vaak onzeker. ‘Maar dat neemt niet weg dat oude werken en schilderijen van klassieke meesters geen risico’s inhouden’, waarschuwt Jurrian Booij. ‘Kijk maar naar de antiekmarkt, die vijftien jaar geleden grotendeels instortte en zich nu pas langzaam herstelt.’

10. Investeer bij voorkeur in een werk met een datum en handtekening van de artiest. Deze elementen zijn mee bepalend voor de waarde van het kunstwerk.

11. Ook het thema van het schilderij is belangrijk. Ga het liefst voor een licht thema in plaats van voor een werk met een sombere of religieuze toon. Investeer je in een recent stuk, geef dan de voorkeur aan abstract.

12. Het juiste formaat van een schilderij is belangrijk. Hoe groter het werk, hoe groter de waarde. 50 x 70 centimeter of 60 x 80 centimeter zijn over het algemeen goede afmetingen. ‘Te grote werken van bijvoorbeeld drie op vier meter zijn dan weer zo goed als onverkoopbaar’, zegt Jurrian Booij.

13. Weet dat schilderkunst gevoelig is voor namaak en inbreuken op de authentiek. Met behulp van een UV-lamp kan je alvast nagaan of een handtekening achteraf toegevoegd werd, en of het werk gerestaureerd werd. Vraag ook naar documenten die de echtheid bewijzen.

14. Vergeet niet dat er ook andere kunstvormen zijn dan de traditionele schilderkunst, zoals sculpturen of etsen. ‘Ook fotografie is aan een felle opmars bezig’, weet Jurrian Booij. ‘Je vindt vandaag foto’s tussen 300 euro en 1.000 euro in maximaal tien oplagen die een mooi groeipotentieel bieden.’

15. Investeer sowieso in een kunstvorm die past bij je eigen smaak. Koop dus alleen een werk dat je ook zelf mooi vindt. Het dividend van je belegging bestaat dan uit het feit dat je er elke dag kan van genieten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content