Tijd voor Agnico-Eagle Mines om te oogsten
Ondanks de koersstijging is Agnico-Eagle Mines niet duurder geworden, want ook de marges zijn fors gestegen en die trend zet nog door.
Agnico-Eagle Mines (AEM) heeft het jaar goed ingezet. Zowel de marges als de kasstromen zijn op jaarbasis sterk gestegen, en zit er nog veel meer in het vat, dankzij de gestegen goudprijs. Goud noteert in dollar 18 procent hoger dan begin dit jaar. In combinatie met de gestegen output leidde dat tot een omzet van 1,83 miljard dollar, 22 procent meer dan een jaar eerder. De gemiddelde ontvangen goudprijs bedroeg 2.062 dollar per troyounce en de totale productiekosten kwamen uit op 1.190 dollar. Dat leverde een brutowinst van 872 dollar per troyounce verkocht goud op, of 14 procent meer dan een jaar eerder. De brutomarge klom daardoor van 40,5 naar 42,3 procent. Die marges liggen een stuk hoger dan bij concurrenten als Barrick Gold en Newmont Mining.
De operationele kasstroom bereikte een record van 783 miljoen dollar, een vijfde meer dan een jaar eerder. Per aandeel verdiende AEM netto 0,76 dollar, of 31 procent meer dan in 2023. De mijnen produceerden in het eerste kwartaal gezamenlijk 878.700 troyounce goud, of 8 procent meer dan het jaar voordien. Het verschil zit vooral bij de Canadian Malartic-mijn, die met 187.000 troyounce in het eerste kwartaal ruim een vijfde bijdroeg aan de groepsproductie. De doelstelling om 3.500 ton ertsen per dag te verwerken werd eerder dan verwacht bereikt. In Nunavut leveren Meadowbank en Meliadine samen een kwart van de groepsproductie. Bij Detour Lake en Macassa werd een daling van de grades gecompenseerd door een stijging van de verwerkte ertsen. La Ronde produceerde minder, maar voor volgend jaar wordt beterschap verwacht.
De premie van Agnico-Eagle Mines tegenover het sectorgemiddelde is gerechtvaardigd.
AEM mikt voor het hele boekjaar op een output tussen 3,35 en 3,55 miljoen troyounce en productiekosten tussen 1.200 en 1.250 dollar. Gezien de gestegen goudprijs, zullen de marges nog flink stijgen, om te beginnen al in het lopende tweede kwartaal, waar een marge van minstens 1.000 dollar per troyounce mogelijk moet zijn, een kwart meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Samen met de marge zullen ook de kasstromen oplopen. Hoe hoger de productie, hoe belangrijker het aanvullen van de reserves is om die output op lange termijn minstens op peil te houden.
AEM kon de bewezen reserves eind 2023 op jaarbasis met 10 procent verhogen tot 53,8 miljoen troyounce dankzij de bijdrage van East Gouldie. AEM beschikt over een combinatie van nieuwe projecten (Hope Bay, Upper Beaver, Wasamac, San Nicolas) en uitbreidingen van bestaande projecten (Detour Lake, Canadian Malartic). Die moeten de productie op termijn richting 4 miljoen troyounce per jaar brengen. Tegenover een langetermijnschuld van bijna 2 miljard dollar staat een cashpositie van 533 miljoen dollar. Met een vrije kasstroom van 396 miljoen dollar in het eerste kwartaal (46% meer dan een jaar eerder) is de afbetaling van die schuld geen probleem. Een ongebruikte kredietlijn van 1,2 miljard dollar vult de liquiditeit verder aan. Het kwartaaldividend van 0,4 dollar per aandeel komt tegen de huidige koers overeen met een rendement van 2,4 procent.
Conclusie
Ondanks de koersstijging is AEM niet duurder geworden, want ook de marges zijn fors gestegen en die trend zet door. Het aandeel noteert nog bijna een kwart goedkoper dan in het najaar van 2020, toen de goudprijs meer dan 300 dollar lager stond. AEM is tegen 10,5 keer de verwachte kasstroom hoger gewaardeerd dan het sectorgemiddelde, maar die premie is gerechtvaardigd door de kwaliteit, de locatie en het groeipotentieel van de activa. Naarmate de koers stijgt, neemt de kans op een consolidatie of correctie toe, maar voor langetermijnbeleggers blijft AEM koopwaardig. z
Advies: koopwaardig
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Koers: 67,32 dollar
Ticker: AEM US
ISIN-code: CA0084741085
Markt: New York Stock Exchange
Beurskapitalisatie: 33 miljard dollar
K/w 2023: 28
Verwachte k/w 2024: 22
Koersverschil 12 maanden: +26%
Koersverschil sinds jaarbegin: +23%
Dividendrendement: 2,4%
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier