Marges van Barrick Gold gaan in stijgende lijn

Een goudmijn van Barrick Gold in de Argentijnse provincie San Juan. (26 april 2017) © REUTERS

Barrick Gold is met dertien goudmijnen, drie kopermijnen en verscheidene goud- en koperprojecten actief in negentien landen op vier continenten. Het beschikt over 76 miljoen troyounce bewezen goudreserves. 2022 was een jaar om snel te vergeten door de oplopende productiekosten en de stabiele goudprijs. Tegen het jaareinde verbeterde de situatie licht en het vierde kwartaal was ook het beste. De goudproductie klom tussen oktober en december met 13 procent op kwartaalbasis tot 1,12 miljoen troyounce. De productiekosten daalden met 2 procent op kwartaalbasis tot 1.242 dollar, maar waren nog altijd veel hoger dan een jaar eerder (971 dollar). Dat kwam enerzijds door hogere kapitaaluitgaven, maar vooral door de gestegen kosten voor energie, staal, chemicaliën en arbeid. Een en ander zorgde ervoor dat de marge per troyounce verkocht goud daalde tot 486 dollar, tegenover nog 822 dollar een jaar eerder.

De goudmijnen van Barrick produceerden vorig jaar samen 4,14 miljoen troyounce, iets onder de verwachte 4,2 miljoen en het laagste cijfer sinds 2000. Het dieptepunt is intussen wel achter de rug. In Pueblo Viejo is de expansie bijna afgerond. Ook in Hemlo, Turquoise Ridge en Cortez wordt een hogere output verwacht. Voor de Goldrush-expansie is het nog wachten op de vergunningen. De productie in de Porgera-mijn in Papoea-Nieuw Guinea ligt sinds 2020 stil na een conflict over de verlenging van de mijnlicentie, maar de kans is reëel dat ze dit jaar wordt heropgestart. De koperproductie lag met 440 miljoen pond in lijn met de verwachtingen dankzij de sterke prestatie van Lumwana in Zambia. Toch lagen de productiekosten ook voor koper 28 procent hoger dan een jaar eerder. De productiekosten voor goud bedroegen vorig jaar 1.222 dollar, tegenover 1.026 dollar een jaar eerder.

Barrick boekte in het vierde kwartaal een nettoverlies van 735 miljoen dollar, maar dat had te maken met een goodwillafboeking van 950 miljoen dollar, die geen impact had op de kasstromen. De aangepaste winst bedroeg 220 miljoen dollar, of 12 dollarcent per aandeel. Over heel 2022 verdiende Barrick 1,33 miljard dollar, of 0,75 dollar per aandeel, tegenover 2,07 miljard dollar, of 1,16 dollar per aandeel, een jaar eerder. Voor het lopende boekjaar mikt Barrick op een output van 4,2 à 4,6 miljoen troyounce goud en 420 à 470 miljoen pond koper. Het middelpunt van die vork impliceert een productiestijging met 6 procent voor goud. Tegen eind dit decennium moet de output van zowel goud als koper verder oplopen met bijdragen van Reko Diq in Pakistan en Donlin in Alaska.

De vrije kasstroom was in het vierde kwartaal 96 miljoen dollar negatief, maar over heel 2022 wel 432 miljoen dollar positief. Dat volstond om het dividend te dekken. De totale uitkering bedroeg vorig jaar 0,65 dollar per aandeel. Barrick keerde 1,6 miljard dollar aandeelhoudersvergoedingen uit in de vorm van dividenden en aandeleninkopen. Het had eind december een kleine nettoschuld van 342 miljoen dollar. Voor 2023 is een nieuwe aandeleninkoop van 1 miljard dollar aangekondigd.


Conclusie

Het ergste is achter de rug voor Barrick Gold. Groeien om te groeien is niet aan CEO Marc Bristow besteed. Barrick kiest in de eerste plaats voor organische expansie en wil zich niet vergalopperen aan dure overnames. Naast een gediversifieerd productieprofiel beschikt de groep over een robuuste pijplijn, een sterke balans en een genereus dividend. Barrick noteert tegen 1,2 keer de boekwaarde en 6 keer de verwachte kasstroom voor dit jaar. Dat is ruim onder de gemiddelde waardering. Daarom blijft Barrick koopwaardig.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 15,57 dollar

Ticker: GOLD US

ISIN-code: CA0679011084

Markt: New York Stock Exchange

Beurskapitalisatie: 27,7 miljard dollar

K/w 2022: 21

Verwachte k/w 2023: 18,5

Koersverschil 12 maanden: -36%

Koersverschil sinds jaarbegin: -12%

Dividendrendement: 4,2%

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content