Interesse voor bedrijfsobligaties daalt, spreads lopen op

Corporate bonds zijn momenteel weer even minder geliefd. Wie met een bedrijfsobligatie naar de markt komt, moet daar inmiddels opnieuw meer voor betalen. Het is voor het eerst in acht weken dat die kosten stijgen.

Vorige week daalden de verkopen van bondsobligaties met 42% tot 48 miljard dollar, ten opzichte van 99,80 miljard dollar tijdens de week voordien.

Anderzijds stegen de spreads tussen bedrijfs- en staatsobligaties voor de eerste keer sinds 27 november, zo bleek uit de Bank of America Merrill Lynch’s Global Broad Market Corporate Index.

De afname van de interesse voor bedrijfsobligaties heeft op de eerste plaats te maken met de vrees voor een economische groeivertraging.

De Amerikaanse kleinhandelsverkopen en de start van de bouw van nieuwe huizen daalde in december onverwacht. Anderzijds nam het vertrouwen van de Duitse beleggers sterker op dan eerst was gedacht.

Simon Ballard, hoofd Europese kredietstrategie bij RBC Capital Markets, is van mening dat er sprake was van overdrijving op de markt voor bedrijfsobligaties. Die had enigszins de voeling met de realiteit verloren.

Een aantal factoren hebben de onzekerheid doen toenemen, zodat de situatie op de markt voor bedrijfsobligaties nog wel een paar dagen afwachtend te blijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content