Interbancaire rente stijgt opnieuw

De Libor – de rente die de banken elkaar onderling aanrekenen – vertoont opnieuw een stijgende trend. Aanleiding voor de stijging is de vrees dat er opnieuw banken gaan omvallen. Onder andere Bank of America wordt bedreigd.

De London interbank offered rate of Libor was sinds vorig jaar sterk gedaald, wat als een signaal mocht worden beschouwd dat de banken elkaar (zij het op beperkte schaal) opnieuw geld durfden uit te lenen.

Die gunstige evolutie is recent echter gestopt. Gisteren steeg de Libor tot 1,235%, tegenover 1,09% op 13 januari.

In dezelfde periode bleef de spread tussen de Libor en de tarieven voor overnight index swaps ongeveer 0,99 basispunten. Dat is meer dan bij het begin van de kredietcrisis.

Juan Valencia, kredietstrateeg bij Societe Generale in Londen sprak in verband met de evolutie van de Libor over een ontgoochelende evolutie.

Blijkbaar is het wantrouwen tussen de banken onderling opnieuw toegenomen, zodat hun bereidheid om elkaar geld te lenen sterk werd gereduceerd.

Recent hebben banken als Bank of America, State Street en Fifth Third Bancorp opnieuw afschrijvingen moeten doen en daardoor is de vrees toegenomen dat er banken genationaliseerd gaan worden.

Bank of America wordt steeds vaker getipt als kandidaat voor nationalisering, maar ook banken als Citigroup en Royal Bank of Scotland zouden meer staatshulp nodig hebben. Het zijn dus niet alleen de nationale banken die met nationalisering worden bedreigd.

De centrale banken zouden extra inspanningen moeten doen om opnieuw een ontspanning te krijgen op de markt voor interbancaire rentetarieven, zoniet dreigt de economische recessie nog grotere proporties aan te nemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content