Inflatie wordt geen belangrijk onderwerp in komende jaren

Het langzame herstel zal niet door de centrale banken worden verstoord door hogere rentetarieven, zo merkt Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer op. Er is ook geen enkele reden om de rente te verhogen.

Immers inflatie is nog altijd in geen velden of wegen te herkennen. Volgens Dominic Wilson van Goldman Sachs zal de komende jaren de inflatie ook niet een belangrijk onderwerp zijn, zo tekende Het Financieele Dagblad afgelopen week op.

Voor een dergelijke stelling zijn zeker argumenten te vinden. Steentjes ziet daar signalen van bij de evolutie rond Unilever. Het bedrijf wil marktaandeel winnen via lagere prijzen.

Natuurlijk zal de actie alleen van Unilever de wereldwijde inflatie niet temperen. Maar het beleid van Unilever is illustratief voor het beleid van vele bedrijven wereldwijd. Daarnaast zal de inflatie ook onder druk blijven staan door uitbesteding van werk in lage lonen landen.

De verdwijnende angst voor inflatie zien we terug in de koersen van obligaties. Het rendement voor ook langlopende leningen blijft onder druk staan. Blijkbaar nemen beleggers genoegen met een lage rente voor langere tijd. Het beleggen in obligaties blijft derhalve een spel van tiende van procenten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content