Inflatie en fiscale aanpassingen spelen belangrijke rol bij schuldenreductie

De meeste Europese regeringen hebben recent zware besparingsmaatregelen aangekondigd, een beslissing die niet overal even goed wordt ontvangen.

Volgens heel wat economen dreigen de overheden zo de toekomstige economische groei in de kiem te smoren, waardoor de problemen alleen maar groter zouden worden.

Goldman Sachs voerde een grondig onderzoek uit naar de relatie tussen overheidsschulden en de manier waarop die teruggedrongen kunnen worden.

Dat onderzoek leverde een paar verrassende resultaten op, zo blijkt. Die resultaten zijn zelfs in die mate verrassend dat ze de tegenstanders van zware besparingsmaatregelen van hun munitie beroven.

Anderzijds hoeven we ons geen illusies te maken: het terugdringen van schulden is geen makkelijke opgave. Daarom is het alleszins de moeite waard om de resultaten van het onderzoek in kaart te brengen.

Schuldenreductie is een “moeilijke balanceer act”

Inflatie en fiscale aanpassingen spelen een grotere rol in het terugdringen van publieke schulden dan economische groei. Dat concludeert Goldman Sachs uit gegevens van de afgelopen honderd jaar.

Dit wijkt af van het bestaande beeld waarin het terugdringen van schulden wordt geassocieerd met grotere economische groei en fiscale verbeteringen.

Maar het terugbrengen van schulden is vooral een “moeilijke balanceer act”. Enerzijds het potentieel negatieve effect van hoge schulden op groei, anderzijds het negatieve effect op groei van het verkleinen van uitgaven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content