Inflatie deze week belangrijkste economisch thema

Het belangrijkste economische thema van deze week wordt ongetwijfeld de inflatie. Zowel in de Verenigde Staten als in de Eurozone en het Verenigd Koninkrijk worden de inflatiecijfers bekendgemaakt.

De consumentenprijzen zijn nog steeds zeer laag, zo merkt ING op, en dat heeft te maken met het feit dat er sprake is van aanzienlijke ondercapaciteit in de wereldeconomie.

Volgens het analistenteam van ING kan de inflatie weer gaan stijgen nu in vergelijking met vorig jaar de olieprijs steeds minder goedkoop gaat lijken. Vanaf de piek op 140 dollar per vat, bereikt in de zomer van 2008, is de olieprijs in de herfst van vorig jaar duidelijk gaan dalen.

De kerninflatie, zonder rekening te houden met de volatiele olie- en energieprijzen zal echter laag blijven. De zwakke arbeidsmarkt gaat namelijk verder op de arbeidskosten wegen.

Voorlopig is er volgens ING daarom geen behoefte om de rente te verhogen. De Bank of England gaat waarschijnlijk wachten tot tweede kwartaal van 2010, de FED tot het derde kwartaal van volgend jaar en de Europese Centrale Bank zelfs tot het vierde kwartaal. Dankzij de sterke euro beschikt de ECB namelijk over meer bewegingsvrijheid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content