Inflatie bron van zorg in groeimarkten

De aandacht van beleggers gaat volgens Theodoor Gilissen Bankiers op dit moment niet uit naar de hoge economische groei en de winstgroei maar naar de inflatie als gevolg van de hogere grondstofprijzen.

Doordat voedsel- en energieprijzen een belangrijke component zijn van de inflatie in de opkomende markten, liggen de inflatiepercentages ruim boven die van Europese en Amerikaanse.

Voedsel en energie maken ongeveer 35% uit van de inflatie in de opkomende markten versus 15-20% in ontwikkelde landen. Om bevolkingsonrust te voorkomen, ondersteunen veel landen de bevolking met subsidies of gebruiken zij staatsreserves om de graanprijzen te drukken, zoals China, India en Korea.

Benzinesubsidies zijn gebruikelijk in Indonesië, Maleisië, India en Peru. Azië gebruikt veel rijst, waarvan de prijs minder is gestegen.

Grote importeurs van akkerbouwproducten zijn Zuid-Korea, Maleisië, Mexico en Taiwan. Grote exporteurs zijn Thailand, Brazilië en India.

Voor metalen en olie liggen volgens Theodoor Gilissen Bankiers de verhoudingen weer anders met exporteurs als Rusland, Maleisië, Brazilië en Mexico en importeurs als China en India.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content