‘India blijft tot de sterkst groeiende landen van de wereld behoren’

Narendra Modi
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

‘Eigenlijk zit de Indiase beurs al een decennium in een opwaartse tendens. Niet dat het in India allemaal rozengeur en maneschijn is, maar het potentieel is en blijft er gigantisch.’

Het nam vijf weken in beslag en dan nog eens een week om de stemmen te tellen. De Indiase parlementsverkiezingen zijn dan ook een monsterklus, want India is met 900 miljoen stemgerechtigden veruit de grootste democratie ter wereld. Er zijn 11 miljoen mensen (de hele Belgische bevolking) nodig om de verkiezingen in goede banen te leiden. Net als bij ons hielden de verkiezingen ook in India verrassingen in.

Nieuwe recordhoogten

Net als de vorige keer werden ze voor de financiële markten een aangename verrassing en zagen we de bekendste graadmeter van de Indiase beurs, de Sensex-index, naar een nieuwe recordhoogte in de buurt van 40.000 punten klimmen. Die index was pas in het voorjaar van 2017 voor het eerst boven 30.000 punten gestegen en stond bij de vorige verkiezingen, vijf jaar geleden, rond 25.000 punten.

Voor de tweede keer op rij haalde de charismatische minister-president Narendra Modi van de hindoe-nationalistische partij BJP een klinkende verkiezingsoverwinning. De beleggersgemeenschap staat gunstig tegenover Modi en dus tegenover India. Met een gemiddelde groei van 7 à 8 procent in de afgelopen vijf jaar deed het subcontinent met een jonge bevolking van 1,2 miljard inwoners het beter de andere BRIC-landen Brazilië, Rusland en China.

Superieure groei

Eigenlijk zit de Indiase beurs al een decennium in een opwaartse tendens en scoort ze een stuk beter en vooral constanter dan de andere BRIC-beurzen. In Amerikaanse dollar uitgedrukt, gaf een investering in de Indiase beurs de afgelopen tien jaar een return (koersevolutie + dividenden) van 122 procent, of gemiddeld 8,3 procent per jaar. Voor Russische aandelen was dat 86 procent en voor Chinese aandelen 55 procent. De Braziliaanse beurs verloor zelfs 10 procent.

Niet dat het in India allemaal rozengeur en maneschijn is. Bijvoorbeeld op het gebied van infrastructuur is er nog flink wat werk in vergelijking met de ontwikkeling van China in de voorbije decennia. Dat heeft ook te maken met het verschil tussen een geplande staatseconomie (China) en een democratie (India). Maar het potentieel voor India is en blijft gigantisch. Dat uit zich ook in aanhoudend hoge groeicijfers. Dit jaar wordt een kleine afvlakking verwacht tot 7 procent, na een economische groei van 7,2 procent in 2018. Maar India blijft tot de sterkst groeiende landen van de wereld behoren.

Duurder dan de rest

De Indiase Sensex-index reageerde dus voor de tweede keer op rij enthousiast op de zege van Modi. Door het positieve klimaat en de bovengemiddelde economische groei zijn de Indiase aandelen ook wel duurder dan rest. Tegen 25 keer de gemiddelde winsten 2018 en 20 keer de verwachte winsten 2019, maar ook 3,1 keer de gemiddelde boekwaarde en 2,8 keer de gemiddelde omzet is de beurs een stuk duurder dan het gemiddelde van de opkomende markten. Wie in het algemeen en voor langere termijn wil inspelen op het groeipotentieel van India, maar dan het liefst na een correctie, kan terecht bij de tracker Lyxor ETF MSCI India (17,375 euro; Euronext Parijs; ticker INR; ISIN-code FR0010361683).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content