IJzeren dame moet andere cultuur binnen Eni brengen

Bij Eni, Italië’s grootste bedrijf, wordt Claudio Descalzi bestuursvoorzitter. Een bekende bij het bedrijf die bijvoorbeeld tegen te grote investeringen was in het Noord Amerikaanse schaliegas.

Nu is het benoemen van een interne man volgens Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer niet een wereldschokkende gebeurtenis, opvallender was de benoeming van Emma Marcegaglia in de raad van bestuur.

Zij heeft geen carrière gemaakt bij de energiereus maar samen met haar broer het staalbedrijf Marcegaglia geleid.

Vandaar haar bijnaam “de ijzeren dame”. Een persoon van buiten kan makkelijker een andere cultuur proberen binnen een bedrijf te brengen. Ook bij de postgroep (niet beursgenoteerd) komt er een vrouw, Luisa Todini in de raad van bestuur.

Wat controversieel is, omdat zij lid is van het Europees parlement voor de partij van Berlusconi. Het postbedrijf dat wellicht binnenkort naar de beurs wordt gebracht komt onder leiding van Francesco Caio. Hij was voorzitter van vliegtuigbouwer Avio dat vorig jaar aan GE werd verkocht.

Het is duidelijk dat met de nieuwe benoemingen er wordt gebroken met de oude manier van opvolgen. Of dit de dynamiek binnen Italië gaat terugbrengen valt nu natuurlijk nog niet te zeggen.

Maar dat er grote veranderingen ontstaan bij een van de grootse economieën in de Europa lijkt wel duidelijk te zijn. En dat zal in totaliteit Europa helpen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content