Ierland blijft ontkennen dat er problemen zijn, rapport werd verkeerd geïnterpreteerd

Verleden week was er plots opschudding over een rapport van Barclays. Flarden van dat rapport verschenen in de krant Irish Independent. De regering in Dublin zou op het punt staan om hulp van buitenaf in te roepen, zo luidde de boodschap.

Ierland blijft echter ontkennen dat er problemen zijn, het rapport werd volgens een woordvoerder van de regering verkeerd geïnterpreteerd. Van het aanvragen van buitenlandse hulp zou geen sprake zijn.

Ook het Internationaal Monetair Fonds heeft inmiddels bekendgemaakt niet dadelijk een reden te zien waarom Ierland om hulp zou kunnen vragen. Barclays Capital sprak van mogelijk bijkomende verliezen in de banksector als katalysator voor een hulpaanvraag.

Anderzijds kan ook een verzwakkende economie een vraag om hulp op termijn noodzakelijk maken. Barclays is echter van mening dat een herschikking van de schulden op korte termijn onwaarschijnlijk is, Ierland is voor 2010 al grotendeels gefinancierd. Het probleem is echter dat de herstructurering van de banken 24 tot 31% van het Ierse BBP gaat kosten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content