Iedereen heeft de mond vol over zeepbellen
Overal wordt volgens Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer gewezen op het feit dat teveel geld op zoek gaat naar te weinig investeringsmogelijkheden. De bedrijfsleningenmarkt is een mooi voorbeeld. Daar valt nog rendement te halen. Dus wordt alles gekocht zonder grondige analyse.
Vooral particuliere beleggers kopen via een ETF (Exchange Traded Funds) dit soort leningen. De “beheerder” van de een ETF koopt dan ook gedwongen waardoor je zou kunnen stellen dat risico en rendement uit elkaar gaan lopen. De ETF worden wel
vaker als veroorzaker van bubbels gezien.
De spectaculaire stijging van de goudprijs bijvoorbeeld. Maar ook zonder de ETF markt worden er bubbels gezien. De leningen voor auto’s in de VS bijvoorbeeld. Nog nooit werd er zoveel geld geleend voor het kopen van een auto. Zelfs minder kredietwaardige Amerikanen krijgen leningen. Daarnaast loopt het aantal achterstallige betalingen op.
Een nieuwe schuldencrisis derhalve? Want ook die van 2007/2008 begon dat iedereen kon lenen om een huis te kopen. En velen konden niet aflossen. Maar er zijn Iedereen heeft de mond vol over zeepbellen verschillen. Lenen om te speculeren op een waardestijging van de auto zal niemand doen.
Na een kilometer rijden is een auto immers al “tweedehands”. Bovendien is het lenen voor een auto een minder zware last dan het lenen voor een huis. De komende maanden en wellicht jaren zal de zoektocht naar bubbels gewoon door blijven gaan. En met een beetje fantasie kan men ze ook wel vinden.
In de weekeindkranten stond het bericht dat nog nooit zoveel geld is gegaan in een product waarvan het simpel valt te berekenen dat het geen rendement oplevert. Beter gezegd het kost de investeerder geld. De bubbel die we bedoelen heet “spaargeld”.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier