Hoop op stimuleringsmaatregelen helpt Aziatische beurzen in het zadel

De Aziatische beurzen noteren vanmorgen in de plus, zonder dat er van echt grote bewegingen sprake is.

De belangrijkste indices kunnen redelijke winsten tonen, dit onder vanwege de hoop dat er in China meer economische stimuleringsmaatregelen gaan komen. V

oor het overige valt er vandaag niet zo heel veel te melden.

Deze week weinig cijfers gepland, veel aandacht naar de EU-top op woensdag

Er zijn deze week volgens Theodoor Gilissen Bankiers niet zo veel belangrijke cijfers en ook op de obligatiemarkt zijn er geen grote veilingen van langlopend papier in de Eurolanden.

Veel aandacht zal gaan naar een informele EU-top aanstaande woensdag. Daar wordt mogelijk gesproken over het gebruik van het Europees reddingsfonds voor de Spaanse banken.

Daarnaast heeft de Franse president Hollande na de bijeenkomst van de G8 gezegd dat hij steun heeft van andere Europese leiders om de Eurobonds weer ter tafel te brengen.

Allemaal punten waar Duitsland tegen is en gezien de toenemende ernst van de problemen neemt de druk op bondskanselier Merkel toe.

Wat betreft de cijfers zal waarschijnlijk de meeste aandacht ook weer naar Europa gaan: donderdag wordt het tussentijdse cijfer van de inkoopmanagersindex in de Europese industrie over de maand mei gepubliceerd.

Begin deze maand zakte de index voor Europa naar 45,9. Dat was het laagste niveau in 34 maanden en licht lager dan de verwachte 46. Het was ook de negende maand op rij dat de index daalde.

Hoewel de economische groei in Europa over het eerste kwartaal meeviel (0,0%), leiden de toenemende zorgen over een Griekse exit tot terughoudendheid. De markt zal met name kijken of de relatief gunstige ontwikkeling in Duitsland standhoudt.

De index voor Duitsland daalde in april al onverwacht sterk van 48,4 naar 46,2. Het was de grootste daling sinds juli 2009 en ook de orderontwikkeling was erg zwak.

Inkoopmanagersindex Chinese economie

Donderdag publiceert HSBC ook het tussentijdse cijfer van de inkoopmanagersindex in de Chinese industrie. In tegenstelling tot het officiële cijfer ligt het cijfer van HSBC al enige tijd onder de 50, maar begin deze maand was er toch sprake een herstel van 48,3 naar 49,3 in april.

Eerggisteren stelde de Chinese president Wen Jiabao dat het land meer prioriteit moet geven aan groei en wakkerde volgens Theodoor Gilissen Bankiers daarmee de speculatie aan dat het land snel verdere maatregelen neemt. In reactie daarop sloten de Aziatische beurzen gisteren overwegend in de plus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content