Hoop doet supermarktketens leven

© istock

De Europese beurzen stonden in vuur en vlam. Ze werden aangevuurd door goed nieuws uit supermarktenland en de hoop op extra stimuli van de Europese Centrale Bank (ECB). De EuroStoxx50 ging 2,3 procent hoger en de Bel-20 won 1,5 procent tot 3.344,5 punten.

De inflatie in de eurozone is in september voor het eerst in zes maanden opnieuw negatief geworden (-0,1 procent). Economen hadden gerekend op een daling met 0,1 procentpunt naar 0 procent. De prijsdaling is vooral te wijten aan de energieprijzen. Die daalden tegenover september vorig jaar met 8,9 procent. De kerninflatie, die geen rekening houdt met voeding en energie, bleef stabiel op 0,9 procent.

De ECB mikt op een inflatie van ongeveer 2 procent. Ze kondigde in januari aan dat ze van maart tot september 2016 elke maand voor 60 miljard euro staatsobligaties en herverpakte kredieten zou aankopen, een inkoopprogramma ter waarde van 1.140 miljard euro. Twee op de drie economen gepolst door het persagentschap Bloomberg denken dat de ECB nog meer uit de kast zal halen om het deflatiespook geen kans te geven. De meerderheid van die economen verwacht dat de ECB nog voor het einde van het jaar een uitbreiding van het inkoopprogramma zal aankondigen.

Winkelketens zijn de eerste slachtoffers van deflatie. In een klimaat van dalende prijzen stellen consumenten aankopen van duurzame goederen uit. Bij een gebrek aan stijgende prijzen hebben de supermarkten het moeilijk om hun prijzen op te trekken. De Duitse discounters Aldi en Lidl hebben de voorbije jaren het leven van de andere supermarkten zuur gemaakt door hard in te zetten op lage prijzen.

De Britse supermarktketen Sainsbury (+13,8%) trok onverwacht zijn winstvooruitzichten op. De onderliggende brutowinst voor het volledige boekjaar zal “licht boven de gepubliceerde consensus” van 548 miljoen pond liggen. De winkelketen moest wel toegeven dat de verkopen in de winkels die al langer dan een jaar open zijn terugvielen, maar minder dan verwacht. Op 22 september toonde een rapport van consultancybureau Kantar al aan dat Sainsbury de voorbije drie maanden zijn marktaandeel op peil had weten te houden, terwijl de andere Britse supermarkten zoals Tesco (+7%) en Asda terrein moesten inleveren tegenover de hard discounters.

Sainsbury biedt de sector een sprankeltje hoop. De winkelketen bekampt de prijzenslag door zijn prijzen op een duurzame manier dichter bij die van de discounters te brengen in plaats van met tijdelijke promoties. Daardoor stijgt het volume van de verkochte goederen en is er ook meer efficiëntie in de distributieketen en minder afval, omdat de vraag van de klanten voorspelbaarder wordt.

Sainsbury nam de hele retailsector op sleeptouw. Beleggers leven op hoop dat ook sectorgenoten een antwoord zullen vinden op de harde concurrentie van discounters en het stijgende belang van e-commerce. Colruyt (+3,4%) was de sterkste stijger in de Bel-20 en ook rivaal Delhaize (+1,9%) ging vlot hoger.

Daarnaast kwam er nog overnamenieuws uit de hoek van de winkelketens. Fnac (-3,6%) wil Darty (+19,1%), de moeder van de elektroketen Vanden Borre, overnemen voor 535 miljoen pond in aandelen. Het aandeel van Fnac verloor terrein na deze stoutmoedige zet. Het aantal winkels zou verdrievoudigen en de omzet verdubbelen door de combinatie. Wie intekende op de beursintroductie van Fnac in juni 2013, heeft al een mooie rit achter de rug, want het aandeel noteert ongeveer 150 procent boven zijn introductieprijs.

Darty dartelde hoger op het nieuws. Het bedrijf boven Vanden Borre speelde het voorbije 1,5 jaar ruim een derde van zijn beurswaarde kwijt. De activistische aandeelhouder Knight Vinke, die ruim 14 procent van Darty bezit, betuigde al zijn steun aan het idee van een combinatie van beide partijen. Vanden Borre maakte onlangs nog bekend dat het 50 keukenwinkels wou openen in ons land, wat ook toont dat het bedrijf zichzelf probeert te heruitvinden.

Morgen, op de eerste dag van de maand komen er traditiegetrouw cijfers over het ondernemersvertrouwen in de industrie in de verschillende delen van de wereld (PMI-, ISM-indicatoren en Tankan-rapport). De Chinese beurzen blijven toe, wegens een nationale feestdag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content