Hollande krijgt al meteen te maken met twee beperkingen

De uitslagen van de verkiezingen in Frankrijk en Griekenland lagen in de lijn van de verwachtingen. In Frankrijk trok Francois Hollande aan het langste eind. In Griekenland kregen we de “lappendeken uitslag” waar voor werd gevreesd en waarmee het niet bijzonder gemakkelijk zal zijn om een regering te vormen.

Wat Frankrijk betreft is de uitslag volgens Philippe Gijsels van BNP Paribas niet onmiddellijk een groot probleem voor de markten. Hollande betekent waarschijnlijk minder bezuinigingen maar het valt nog te bezien hoeveel bewegingsvrijheid hij daadwerkelijk zal krijgen.

Want hij zal al onmiddellijk te maken krijgen met twee beperkingen. Ten eerste staat het verre van vast dat hij in de nabije toekomst zal kunnen beschikken over een meerderheid in het parlement. En ten tweede zijn er ook de financiële markten.

Als de maatregelen die worden genomen de spreads van OAT’s over bunds zouden laten stijgen is dit een incentive om het wat kalmer aan te doen. De soep wordt, ook in de politiek, zelden zo warm gedronken als ze wort geschonken.

Waar loert het grootste gevaar?

Het grootste gevaar ligt nog in het feit dat als Frankrijk minder nadruk zou gaan leggen op bezuinigingen het een aantal landen waar de besparingsdruk het grootst is zou kunnen verleiden om hetzelfde te gaan doen.

En dan denken we in de eerste plaats aan Griekenland. Want daar is de politieke situatie er niet meteen stabieler op geworden en valt het nog maar te zien of een uiteindelijke regereging de afspraken honnoreert of zal aansturen op een nieuw akkoord.

Het zal alvast uitkijken zijn naar de feedback van de eerste meeting tussen Mijnheer Hollande en Mevrouw Merkel. Ondertussen blijven de markten in “risk off” mode en dat zien we met alles wat op tafel ligt nog niet onmiddellijk veranderen…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content