Hoge verwachtingen voor Mobistar

© Belga
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De Europese beurzen gaven wat terrein prijs. De EuroStoxx50 verloor 0,3 procent. De Bel-20 ging eveneens 0,3 procent achteruit, tot 3733 punten. UCB (+0,8%) was de primus in de Brusselse sterindex, na een lovend rapport van Morgan Stanley over de biofarmagroep

Een opmerkelijke daler in de Bel-20 was Proximus (-2%). Ook D’Ieteren (-1,9%) zat in het verdomhoekje, nu blijkt dat Volkswagen marktaandeel begint te verliezen in België. De verzekeraar Delta Lloyd (-4,9%), die met een kapitaaltekort kampt, lijkt stilaan de eeuwige verliezer.

Een rapport van Citi heeft de Belgische telecomsector wat door elkaar geschud. Mobistar (+4,7%) komt op de kooplijst van het beurshuis met een koersdoel van 25 euro, tegenover 20,5 euro voordien. De mobiele operator zal volgens de analisten van Citi sterk kunnen profiteren van de openstelling van de kabel, die nu al vijf jaar aansleept, ten koste van Telenet (-1,5%) en Proximus.

Telenet zou de tegenwind nog enigszins kunnen opvangen, door zijn hoge marges en de synergie na de overname van Base. Citi verlaagt het advies voor het bedrijf van kopen naar neutraal, en het koersdoel van 57 naar 55 euro. Bij Proximus daarentegen zou de klap harder aankomen. Het aandeel komt op de verkooplijst van Citi en het koersdoel zakt met 3 euro tot 29 euro.

De Belgische telecomregulatoren hebben beslist dat Mobistar in een opstartfase met een korting toegang moet krijgen tot het kabelnetwerk van Telenet. Er is nog enige discussie of die kortingen in de eerste twee of de eerste drie jaar moeten gelden. Hoe die discussie beslecht is, weten we wellicht pas eind januari.

Mobistar komt volgens Citi in de eerste helft van volgend jaar met een aanbod voor digitale televisie en internet dat 30 procent goedkoper is dan het huidige aanbod van Telenet en Proximus voor digitale televisie, internet en vaste telefonie. Citi verwacht dat Mobistar tegen 2012 een marktaandeel van 7 procent binnenhaalt en tegen 2025 een marktaandeel van 11 procent.

De analisten van Citi zijn niet de enigen die veel verwachten van het digitale-televisieaanbod van Mobistar. Eerder hadden analisten van Berenberg berekend dat Mobistar 13 procent marktaandeel kan pakken, als het 25 procent onder de prijs van Telenet duikt.

De analisten gaan er daarbij van uit dat Mobistar marge opoffert om marktaandeel te verwerven. De strategie zou dan zijn zieltjes te winnen voor het mobiele aanbod via internet en televisie. Mobistar moet in ieder geval iets doen, want het zit geprangd tussen de grote concurrenten die hard op de prijs spelen in hun mobiele aanbod en hoge marges hebben op hun andere dienstverlening.

Donderdag kijken beleggers vooral uit naar de persconferentie van de Europese Centrale Bank om 14.30 uur. Economen verwachten dat de centrale bank verdere stappen zet om krediet goedkoper te maken en de euro te verzwakken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content