Hoeveel verdient een belegger per uur?

© iStock
Vrije Tribune
Vrije Tribune Hier geven we een forum aan organisaties, columnisten en gastbloggers

Is zelfstandig beleggen een goede tijdsinvestering? Waar we gewoonlijk op zoek zijn naar het hoogste rendement door middel van beleggen in aandelen, moeten we ons ook de vraag stellen of de ‘Return On Time Invested’ voldoende hoog is.

Elke maand laat trends.be een student van Capitant aan het woord.

Vandaag is het de beurt aan Diégo Claessens .

Particuliere beleggers die zelf nog analyses maken zijn steeds moeilijker te vinden. Het aanbod aan adviesbladen, online beleggingsadviseurs, blogs en financiële experten is de laatste jaren sterk toegenomen. Het aanbod aan copy-paste artikelen en spam-nieuwbrieven is daar nog eens een veelvoud van. Het proces om als particuliere belegger deze info te filteren, verwerken en om te zetten in koop- en verkoopsignalen vraagt enorm veel tijd.

De Bourgondische belegger

De hamvraag die iedere financiële Bourgondiër zich nu stelt is: ‘Wat is de efficiëntste manier om mijn vermogen te laten renderen?

Naar analogie met de culinaire wereld heb je enkele interessante mogelijkheden. U werkt met verse producten en haalt de beste ingrediënten zo dicht mogelijk bij de bron. Door training en ervaring maakt u nu zelf een kwalitatieve lekkere maaltijd. De volgende optie is op restaurant gaan, waarbij u zich laat bedienen en binnen een mum van tijd en minimum aan arbeid wederom een lekkere maaltijd voor de kiezen krijgt. De chef is gespecialiseerd in zijn vak en verwerkt de ingrediënten op meesterlijke wijze speciaal voor u tegen de juiste prijs.

De laatste optie is een combinatie van beiden in de vorm van afhaalmaaltijden. Het vergt weinig tijd en arbeid maar doorgaans duurder dan het zelf te bereiden. Bovenstaande opties vertalen zich naar de beurswereld in de vorm van zelf aandelen te verhandelen na zelf alle informatie te verwerken, een fondsbeheerder uw geld toevertrouwen en ten slotte hebben we de ETF’s als ‘de pizzeria’ van de beurs . De hamvraag die iedere financiële Bourgondiër zich nu stelt is: ‘Wat is de efficiëntste manier om mijn vermogen te laten renderen?’

Rendement, tijd en inzet

Het gemiddeld jaarlijks rendement op aandelen van de S&P500, de motor van de beurs, tussen 2000 en 2015 bedraagt 7,58 procent terwijl dit voor het Vanguard S&P500 fonds VFINX slechts 4,1 procent bedraagt tijdens dezelfde tijdspanne.

Wanneer u nu slechts een uur per dag spendeert met het lezen van economische artikels, e-mails en blogs inclusief het invoeren van koop- en verkooporders, dan zou u op een aandelenportefeuille van 10.000 euro slechts 2,96 euro verdienen per uur dat U geïnvesteerd had in uw beleggingen.

Aan de andere kant van het beleggersspectrum vinden we de juichende fondsenbeleggers. Zij spenderen doorgaans veel minder tijd aan beleggingen maar strijken wel een mooi rendement op. Hoewel zij een lager rendement hebben op diezelfde portefeuille, ligt hun ‘uurloon’ wel hoger. In de veronderstelling dat fondsenbeleggers met een wekelijks uurtje voldoende hebben om hun fondsen op te volgen, komen we uit op een uurloon van 7,88 euro.

Rendement niet de bepalende factor

Is in aandelen beleggen nu inferieur t.o.v. van fondsen? Voor gemiddelde kleine beleggers lijkt het zo, maar er zijn ook manieren om dit euvel te overkomen. Dankzij het hogere rendement van aandelenbeleggers volstaat het om simpelweg het belegd vermogen te vergroten of om op een efficiëntere manier te beleggen en sneller informatie te verwerken.

Het belegd vermogen vergroten is niet voor iedereen mogelijk maar efficiënter werken is dé bepalende factor die iedereen kan toepassen. Enkele gemakkelijke stappen die u kan ondernemen om efficiënter met uw beleggingen om te gaan:

  • Volg geen beurskoersen op uw smartphone
  • Wees selectief in wat je leest en wie je volgt
  • Gebruik software voor een snel overzicht

Technische analyse voor de pro’s?

Beleggers die zelf op zoek gaan naar interessante aandelen spenderen vaak nog meer tijd aan hun beleggingen én hun analyses. Het gebruik van technische analyse is daarom een efficiënte manier om interessante aandelen tegen te komen. Zelfs de grootste fundamentalisten kunnen enorm veel tijd besparen door een eerste selectie te maken via onder andere ‘Relative Performance’, ‘Scanning’ en ‘Counting’ rapporten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content