Hoe maximaliseer je je kansen bij de nieuwe obligaties van Studio 100?

© BELGA

Ik wil intekenen op de obligatie van Studio 100 die vanaf vrijdag loopt. Hoe zorg ik ervoor dat ik niet achter het net vis zoals bij de vorige uitgifte van Vandemoortele twee weken geleden?

Door de historisch lage rente brengen spaarrekeningen nog nauwelijks iets op. Het is een tijdje stil geweest rond nieuwe obligaties, maar sinds vorige maand (uitgifte van obligaties door Vandemoortele en Shanks) lijkt de trein terug vertrokken.

Vanaf vrijdag kan je intekenen op een obligatie van Studio 100 en meer dan waarschijnlijk volgen er de volgende weken en maanden nog nieuwe uitgiftes. De nieuwe obligaties die uitkomen zijn geen echte vetpotten, maar geven toch een stuk meer dan wat je krijgt op een spaarrekening. Zo krijg je op de obligaties van Studio 100 netto 2,22 procent, dus iets meer dan de 2 procent netto bij Vandemoortele.

Grote obligatiehonger

Als er een nieuwe obligatie uitkomt, dan wordt die vaak ‘over ingetekend’, zoals bij de uitgifte van Vandemoortele. De obligatiehonger is momenteel immers enorm en vaak wordt al na één dag de intekening vervroegd afgesloten. Velen bestellen daarom ook obligaties op de allereerste intekendag, maar krijgen er helaas geen. Maar hoe kan je je kansen verhogen als er een nieuwe obligatie uitkomt?

Bestel bij de juiste bank

Bij populaire obligaties stijgen je kansen enorm als de bank in het zogenaamd syndicaat zit en de operatie mee begeleidt. Je vindt dat terug in de prospectus of de reclame voor de uitgifte in je krant. Je kan uiteraard ook gewoon aan je bankier vragen of hij in het syndicaat zit.

Bij de obligatie van Studio 100 zitten volgende banken in het syndicaat: BNP Paribas Fortis, ING, KBC en Bank Degroof. Je maakte dus het meeste kans als je daar de obligatie van Studio 100 bestelt.

Bij heel populaire obligaties – wat Studio 100 wellicht zal zijn – heeft intekenen via een andere bank vaak zelfs weinig zin, gezien de huidige obligatiehonger. Je kan natuurlijk ook altijd wat meer bestellen dan je werkelijk wilt, als je vermoedt dat er over ingetekend zal worden. Maar overdrijf daarin niet.

Partner Content