Hoe manisch-depressief kunnen beleggers zijn

© Istock
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De bewegingen op de beurs de voorbije maanden toont hoe manisch-depressief we als beleggers wel kunnen zijn.

Het is redelijk zeldzaam dat brede aandelenindices als de Amerikaanse S&P 500 of de Europese EuroStoxx50 in enkele weken tijd 11 à 15% van hun waarde verliezen _ zoals in de eerste helft van oktober. Zeldzaam maar verre van uniek.

Wat wel redelijk uniek is, is dat deze terugval in een nog kortere periode weer volledig werd dichtgereden. De S&P 500 index deed dat tussen midden oktober en begin november. In diezelfde periode herstelde de EuroStoxx 50 met 13% _ net niet voldoende om het gat weer op te vullen.

Emoties en beleggen

Het is een prachtig voorbeeld van hoe manisch-depressief beleggers kunnen zijn en hoe snel _ en sterk _ hun stemming kan omslaan. Hetzelfde zien we ook in de Europese telecomsector.

Neem het voorbeeld van Belgacom. Geruime tijd waren beleggers extreem negatief voor het aandeel en stuurden het van 28 euro naar 16 euro midden vorig jaar. Ruim een jaar later staan we opnieuw boven 30 euro. Na eerst bijna te halveren is de koers opnieuw verdubbeld, en dat zonder dat er bij de grootste Belgische telecomoperator fundamenteel iets veranderd is.

Wat er vandaag nog allemaal ‘gitzwart’ uitziet, kan morgen alweer ‘rooskleurig’ zijn. Het omgekeerde is ook waar. Zo denken we dat de markt vandaag wel heel pessimistisch kijkt naar het thema energie en grondstoffen, en wel heel optimistisch naar technologie in het algemeen en sociale media in het bijzonder. De kans is groot dat we de komende twee jaren een volledig ander beeld krijgen te zien. (DR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content