Hoe lang kunnen banken grote hoeveelheden staatsobligaties nog blijven dragen?
De Europese banken hebben in de afgelopen grote maanden noodgedwongen grote hoeveelheden staatsobligaties in portefeuille genomen, waarbij vooral de Spaanse en Italiaanse banken zich zwaar hebben moeten engageren. Deze portefeuillepositie hangt echter als een molensteen rond de nek van de banken.
Hoe lang kunnen de Europese banken de grote hoeveelheden staatsobligaties nog blijven dragen?, is de vraag die men zich nu kan stellen. Volgens de analisten van Barclays niet zo heel lang meer, afgaande van wat in een niet zo ver verleden in Japan is gebeurd.
Voor het uitbreken van de Aziatische crisis waren overheidsobligaties maar goed voor 6% van de balans van de Japanse banken. Dat percentage liept echter al snel op tot een kwart. Een gelijkaardige situatie speelt zich nu in Europa af, waar de banken procentueel gezien te veel staatsobligaties in portefeuille heeft.
Een gevaarlijk spelletje carry-trade
De banken hebben het goedkoop geld dat bij de Europese Centrale Bank in de vorm van goedkope kredieten in het kader van het long-term refinancing operations of LTRO werd toegekend, gebruikt om de posities in hoogrenderende staatsobligaties op te bouwen.
Een gevaarlijk spelletje carry-trade, zo wordt deze operatie door de analisten genoemd. Alles loopt goed zolang de landen in kwestie hun obligaties kunnen terugbetalen, maar wanneer dat niet meer het geval is zullen de banken op de blaren moeten gaan zitten. De balansen van veel banken beginnen verdacht sterk op die van de Japanse banken ten tijde van de crisis te denken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier