Hoe groot is de impact van een Amerikaanse renteverhoging op ons budget?

Janet Yellen. Een renteverhoging in de Verenigde Staten kan de Belgische burger moed geven. © .
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Ook wij ontsnappen niet aan de effecten van de Amerikaanse renteverhoging. Bedrijven, beleggers en mensen die een huis zoeken zullen daar de impact van voelen.

De Federal Reserve (Fed) heeft de rente in de Verenigde Staten met een kwart procentpunt verhoogd. De koepel van Amerikaanse centrale banken ziet een sterke groei van de Amerikaanse economie en verwacht dat de rente later dit jaar nog verder omhoog zal gaan.

Kort na de toespraak steeg de euro boven 1,07 dollar. Ondertussen is de euro nog enkele dollarcenten duurder geworden. Rond 8 uur klokte de gemeenschapsmunt van de eurozone af op 1,073 dollar. Die stijging is niet alleen het gevolg van de toespraak van Janet Yellen, de voorzitter van de Federal Reserve, maar ook van de verkiezingen in Nederland. Tijdens haar toespraak bevestigde Yellen dat de Federal Reserve in 2017 nog twee keer de rente wenst te verhogen. Dat vooruitzicht deed de dollar dalen. De Nederlandse verkiezingsoverwinning van VVD gaf de euro een boost.

Geert Gielens, hoofdeconoom bij Belfius verwacht dat de euro de rest van het jaar gaat schommelen tussen 1,05 en 1,07 dollar. “Al hangt er veel af van wat de Amerikaanse president Donald Trump dit jaar nog gaat beslissen”, aldus Gielens.

Een sterke euro is slecht nieuws voor de Europese exportbedrijven. Dankzij een zwakkere dollar is het voor Amerikaanse consumenten minder aantrekkelijk goederen te importeren. Bedrijven die importeren profiteren dan weer van een sterkere euro.

Geert Gielens, de hoofdeconoom bij Belfius liet eerder al weten dat hij geen hevige reactie op de geldmarkten verwachtte. “In aanloop naar de rentevergadering hebben de markten al goed ingeschat wat de Federal Reserve zou beslissen. De renteverhoging is dus zo goed als ingerekend in de curves”, aldus Gielens.

Langetermijnrente

De marktvisie dat de het versoepelingsbeleid van de Europese Centrale Bank op zijn laatste benen loopt en de hogere inflatie versterken de stijging van de interestvoeten

“Net zoals bij de wisselkoers zat de rentestijging al in de prijzen en bleef een belangrijk effect op de obligatiemarkten in de eurozone uit”, Zegt de hoofdeconoom van Belfius. Al verwacht Gielens dat de rentestijgingen in de Verenigde Staten op langere termijn wel tot over de plas voelbaar zullen zijn. “Er is een positieve samenhang tussen de Europese en Amerikaanse rentes. Al is de kracht van die correlatie de laatste tijd verzwakt, maar ze blijft wel positief”, verduidelijkt Gielens. De obligatieprijzen kunnen met andere woorden verzwakken en de rentes stijgen.

“Bovendien versterken de marktvisie dat het versoepelingsbeleid van de Europese Centrale Bank op zijn laatste benen loopt en de hogere inflatie die opwaartse beweging van de interestvoeten”, gaat Gielens verder. Een sterke stijging van de langetermijnrente is nog niet aan de orde. “Zolang de Europese Centrale Bank obligaties blijft opkopen, oefent ze een verlagende druk uit op de renteniveaus”, klinkt het.

Amerikaanse tienjaarsrente daalt

Kort na het rentebesluit daalde de tienjaarsrente in de VS weliswaar met 7 basispunten naar 2,5 procent. Dat blijft weliswaar hoger dan het dieptepunt in 2016: 1,46 procent. Toch reageert Gielens verbaasd op de daling. “Normaal zou je verwachten dat met ongeveer 2 procent reële groei en hogere inflatieverwachtingen die rente rond 4 procent fluctueert of er naar toe tendeert. Dat doet die dus niet. De rente zakt zelfs een beetje. Momenteel is het me niet heel duidelijk wat de precieze oorzaak is. Er blijft weliswaar veel vraag naar en weinig aanbod van 10Yr treasury”, klinkt het.

Volgens Koen De Leus, de hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis is er nog een reden waarom het rentebesluit van de Federal Reserve slechts een beperkte impact heeft op de Amerikaanse langetermijnrente.

“Volgens een populair model van de Federal Reserve drukt de enorme hoeveelheid activa op de balans de termijnpremie van de langetermijnrente met 120 basispunten”, verduidelijkt hij. “De termijnpremie is de premie die je normaal ontvangt omdat je een obligatie van 10 jaar koopt en geen 10 jaar na elkaar een obligatie van 1 jaar. Simpel gezegd houden die activa dus de langetermijnrente veel lager dan wanneer ze niet op de balans zouden staan.” Dat heeft volgens hem tot gevolg dat de langetermijnrente niet even sterk stijgt als de kortermijnrente tot twee jaar. “Vandaag zie je dat: de Amerikaanse langetermijnrente is met 2,5 procent vrij laag gebleven niettegenstaande de waarschijnlijkheid van renteverhogingen aanzienlijk is toegenomen”, aldus de Leus.

De Leus verwacht dat de Amerikaanse langetermijnrente tegen het einde van dit jaar zal stijgen tot 3,5 procent. Ook in de eurozone sluit De Leus een rentestijging niet uit. Hij haalt de langetermijnrente van Duitsland, de grootste economie in de eurozone, aan als voorbeeld. “Wij gaan ervan uit dat die rente tegen het einde van 2017 gaat stijgen tot 1 procent”, klinkt het.

Woonleningen duurder

Een verhoging van de langetermijnrente is hoe dan ook slecht nieuws voor de huisjeszoeker. Zij zullen het prijskaartje van een woonlening zien aandikken. “Wij verwachten dat de rente op de woonleningen tegen het einde van dit jaar zal stijgen met ongeveer 0,5 procent”, aldus De Leus.

En wat betekent het voor de beleggers? “Voor de beurs is het verhaal wat moeilijker. In een normale situatie is een hogere rente negatief voor de beurs, want obligaties worden weer interessant als belegging. Maar de situatie is nu wat complexer”, verduidelijkt Gielens. “De rente blijft ondanks de stijging zeer laag. Daarnaast signaleert de rentestijging een sterker economisch klimaat en dat is dan weer positief voor de beurs, ook voor de Europese. Ik vermoed dat die laatste factor zal doorwegen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content