Hewlett-Packard trekt rookgordijn op

Hewlett-Packard (HP) is een van de bekendste computerbedrijven. Lange tijd domineerde het de markt in PC’s, laptops en vooral printers. Het behoort tot de bedrijven waar vaak aan wordt gerefereerd als gestart in een garage. Dat was in Palo Alto in 1939.

Het was volgens W. Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer de start van wat we nu nog noemen Silicon Valley broedkamer van vele technologiebedrijven.

Naast dat HP in Palo Alto het hoofdkantoor heeft is dat ook de thuisbasis van Sun Microsystems en Facebook. En daarnaast woonde Steve Jobs van Apple in deze stad.

Fraude?

Afgelopen week kwam er heel wat slecht nieuws uit het hoofdkantoor van HP. Het bedrijf deelde mede dat het $ 8,8 mld afboekt op de aankoop van $ 10,3 mld van het Britse Autonomy. $ 5 mld is direct toe te schrijven volgens HP aan “serious accounting improprieties, disclosure failures and outright misrepresentations” kortweg fraude.

HP noemt geen namen maar legt de schuld bij “sommige voormalige managers”. Het is natuurlijk verbazingwekkend dat een groot bedrijf als HP zich zo verslikt in een overname.

Bij de overname is er natuurlijk intensief naar de boeken gekeken. Niet alleen door accountants maar ook door vele bankiers.

Allemaal weten ze dat het boekhouden van een software bedrijf soms wel heel creatief kan gaan. Daarnaast is het ook vreemd dat als er inderdaad sprake is van fraude dit wel heel lang is doorgegaan en door heel veel managers bij Autonomy niet is opgemerkt.

De oprichter en voormalige eigenaar Mike Lynch ontkende ten opzichte van AllThingsDigital met kracht de alle beschuldigingen.
Hij werd overigens in mei door HP ontslagen.

En wat nu verder?

Het gaat nog een heel lang verhaal worden. Aandeelhouders worden er natuurlijk niet blijer van. Het aandeel verloor naar aanleiding van de afschrijving 12% waardoor het jaarverlies komt te staan op ruim 55%. Sommige analisten boden afgelopen week in hun analyses hun verontschuldigingen aan.

Anderen begonnen natuurlijk na te denken of het aandeel niet zo langzamerhand koopwaardig wordt. Afgezien van de dagelijkse volatiliteit lijkt het niet verstandig.

Er moet nog veel bekend worden gemaakt over de mogelijke fraude en dan zal de huidige bestuursvoorzitter Meg Whitman ook echt alles boven tafel willen hebben.

Een mogelijkheid is dat dit verhaal de aanzet gaat geven tot een opsplitsing van HP. Maar het verkopen van de PC divisie zal nog een hele klus worden gezien de teruglopende omzetten. Kortom HP laten rusten is op dit moment het beste advies.De koers van HP had ook een negatieve uitwerking op de Dow Jones waar het bedrijf deel van uitmaakt.

Maar na de eerste schrik kwam er een herstel. Hierdoor wist de Dow Jones de week af te sluiten met een winst van 3,3%. Het waren vooral de bankaandelen die het goed deden. Bank of America steeg met 8,8%. Ook General Electric deed het goed met een winst van bijna 5%.

Ook de retail aandelen deden het goed. De deelindex hiervoor steeg met bijna 5%. Dat kwam vooral omdat de eerste cijfers over de winkelverkopen een gunstig beeld gaven. Amerikanen lijken zich niet terughoudend op te stellen als het gaat om kadootjes te geven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content