Het moment van de waarheid nadert voor goud

Het wil maar niet vlotten met de goudprijs. De prijs van het gele edelmetaal begeeft zich al maanden in een zijwaarts handelspatroon en wil maar geen duidelijk richting kiezen.

Dit komt hoofdzakelijk omdat beleggers geen keuze kunnen maken over wat de toekomst zal brengen: wordt het inflatie of deflatie? Maar nog belangrijker volgens Nico Pantelis van Slim Beleggen, men twijfelt weer aan de status van goud als ultieme veilige haven.

Alhoewel de financiële crisis weer opborrelt in Europa, grijpen beleggers niet meer naar hun bekende ‘gouden’ anker, maar verkiest men overheidsobligaties uit de zogenaamde veilige landen, waaronder Duitse bunds of Amerikaanse treasuries.

Zijn er risico’s verbonden aan een belegging in goud?

Goud wordt bekeken als een risico actief. Of dit een goede keuze is, valt volgens Pantelis te betwijfelen. Want als overheden uit minder stabiele landen momenteel het aangeschoten wild zijn op de financiële markten, dan zien we niet goed in waarom andere ‘veilige’ overheden hiervan gevrijwaard zouden blijven in de toekomst.

Toch is dat de conclusie die de markt vandaag maakt en goud hoort niet thuis in dat scenario… voorlopig dan toch. Toch zal het gele edelmetaal richting moeten kiezen.

Het moment van de waarheid voor goud komt nu heel dichtbij aangezien alle technische indicatoren langzaam maar zeker bij elkaar komen. We zullen snel genoeg duidelijkheid krijgen in de komende weken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content