Het hoofd koel houden op de beurzen
Opmerkelijk genoeg lijden volgens Geert van Herck van Leleux Europa en Azië het felst onder de speculatie over het terugschroeven van het Amerikaanse stimuleringsbeleid.
De paniek en de nervositeit veerden in de afgelopen dagen weer op. Vooral op de Aziatische markten ging het hard: de Nikkei verloor al meer dan 20% op enkele weken tijd en vele Aziatische munten verloren snel terrein t.o.v. de dollar.
In Europa zijn de belangrijkste indices ook al naar beneden gegaan (zelfs de defensieve sectoren zoals voeding & drank en gezondheidszorgen moesten lager).
In de VSA blijft de daling van de S&P 500 nog beperkt (een kleine 5% sinds de top van 22 mei) maar de stijging van de Amerikaanse 10-jaarsrente was wel spectaculair (+0,50%).
En wat is nu eigenlijk de reden achter deze koortsopstoot? Het zijn volgens Van Herck vooral de uitspraken van Fed-voorzitter Bernanke dat het bedrag van de maandelijkse geldinjecties (nu zo’n 85 miljard dollar) teruggeschroefd zou kunnen worden als het economisch herstel zich verderzet in de VSA.
Normaal zouden we dan een koersstijging verwachten want een economisch herstel is goed voor de bedrijfswinsten.
Dat er niettemin een verkoopgolf start, wijst erop dat heel wat van het goedkope geld van de centrale banken naar de financiële economie stroomde en niet naar de reële economie.
Vorige week verlaagde de Wereldbank nog zijn prognoses voor de wereldeconomie: een reden om te verwachten dat het met de monetaire verstrakking niet zo’n vaart zal lopen en dat de
huidige marktvolatiliteit niet meer dan een broodnodige correctie is.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier