Het ene beleggingsfonds is duurder dan het andere: vergelijken is de boodschap

© istock
Roel Van Espen medewerker Trends

Aan beleggen in fondsen zijn een aantal kosten verbonden die je rendement gevoelig naar beneden kunnen halen. Een goede vergelijking tussen de marktspelers is een must.

Het risico van een beleggingsportefeuille kan je verkleinen door goed te spreiden over verschillende effecten. Bij elke afzonderlijke aankoop of verkoop betaal je een makelaarsloon. Daarnaast rekent de bank of het beursvennootschap voor elk aangehouden effect een bewaarloon aan.

Je kan ook teruggrijpen naar een beleggingsfonds. Zo’n fonds laat je in één moeite beleggen in tientallen tot zelfs honderden individuele effecten. Op die manier kan je je kapitaal gemakkelijk spreiden over verschillende activaklassen, bedrijven, sectoren en regio’s.

Kosten van fondsen

Uiteraard worden er ook kosten aangerekend wanneer je belegt in fondsen. Doorgaans moet je rekening houden met deze aspecten:

  • Instapkost: dit is een eenmalige kost bij de aankoop. Traditionele grootbanken rekenen meestal 3% aan, maar huisfondsen genieten vaak een korting. Bij onlinebrokers liggen de kosten lager, en betaal je een vast bedrag tussen 10 euro en 25 euro (afhankelijk van de ordergrootte). Sommige spelers rekenen voor bepaalde fondsen zelfs geen instapkosten aan.
  • Beheerskost: dit is een jaarlijks terugkerende kost voor het beheer. Reken op 1% à 2% per jaar voor aandelenfondsen. De beheerskosten van cashfondsen en obligatiefondsen liggen doorgaans iets lager: tussen 0,5% en 1,5%. Ze worden jaarlijks automatisch verrekend in het rendement van je fonds.
  • Bewaarloon: dit is een kost die elk jaar of elk kwartaal aangerekend wordt om het fonds op een effectenrekening te bewaren. Grootbanken rekenen hiervoor doorgaans 0,24% aan, maar huisfondsen worden gratis bewaard. Zowat alle onlinebrokers rekenen geen bewaarlonen aan.
  • Uitstapkost: dit is een kost die aangerekend wordt bij een vervroegde verkoop van een fonds met een eindvervaldag. Het percentage daalt meestal naarmate de einddatum nadert.

Vergelijken is de boodschap

Informeer steeds op voorhand naar al deze kosten, en vergelijk ze met die van andere spelers op de markt. Weet wel dat de globale kost sowieso lager is dan wanneer je individueel zou beleggen in alle onderliggende activa van het fonds.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content