Hervormingen zijn in Spanje moeilijk door te voeren
De regering-Zapatero heeft het klaargespeeld om het budgettekort van het land tijdens de eerste tien maanden van 2010 met 47% te verminderen ten opzichte van dezelfde periode in 2009, maar dat zal volgens Carmignac misschien niet voldoende zijn.
Spanje is een land waar hervormingen moeilijk zijn door te voeren (een probleem dat ook de Fransen maar al te bekend is), vanwege de relatieve onafhankelijkheid van de 17 autonome provincies, die door de crisis met verzwakte financiën te kampen hebben.
Net als in Ierland is ook hier het probleem te wijten aan overmatige hefboomwerking in de private sector. En de beleggers laten verstek gaan, vooral sinds Angela Merkel en Nicolas Sarkozy op 18 oktober een akkoord hebben afgesloten, waardoor privébeleggers verplicht zouden worden om een bijdrage te leveren aan een duurzame oplossing van de crisis.
Duitsland wordt nu verweten dat het zijn eigen koers vaart, aldus Carmignac. Het is echter in het algemeen belang om de aandacht te vestigen op het slechte risicomanagement dat ertoe heeft geleid dat beleggers, onder het mom van de eenheidsmunt en de gelijkwaardige rating, buitensporig en zonder onderscheid financiering hebben verstrekt aan Griekenland, Ierland, Portugal, en Duitsland.
Otmar Issing heeft gelijk dat hij daaraan herinnert in een recent artikel in de Financial Times. Duitsland staat dus weigerachtig tegenover elk toekomstig reddingsplan, zo besluit Carmignac.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier