Heel wat macro-economische indicatoren op komst

Naast de Europese ontwikkelingen zijn volgens Theodoor Gilissen Bankiers deze week vooral de bestedingsgroei en duurzame goederen in de VS van belang.

Op vrijdag komen het Amerikaanse persoonlijke inkomen en de bestedingen naar buiten. Het inkomen zal licht toenemen en de bestedingen met 0,5%. Bij die bestedingen is echter een groot deel een gevolg van hogere Amerikaanse inflatie.

Vrijdag worden de Europese inflatiecijfers bekendgemaakt waarvoor een lichte daling tot 2,4% wordt verwacht. Tegenover de BTW-verhoging in Spanje per 1 september jl. staat dat de verhoging van Italië van vorig jaar uit de vergelijking wegvalt.

Dinsdag komen de Amerikaanse huizenprijzen en het Amerikaanse en Duitse consumentenvertrouwen naar buiten. De huizenprijzen zullen verder stijgen. De laatste vier maanden is sprake van een krachtig herstel.

Amerikaanse consumentenvertrouwen zoals berekend door de Conference Board zal verbeteren

Ook het Amerikaanse consumentenvertrouwen van de Conference Board zullen volgens Theodoor Gilissen Bankiers naar verwachting verbeteren. Die van Duitsland en een andere Amerikaanse index (Michigan) zullen stabiliseren.

Over de huizenmarkt komen woensdag en donderdag meer cijfers naar buiten. De verkoop van nieuwe huizen verbetert enigszins, maar de voorgenomen huizenverkopen zullen wat dalen.

Donderdag worden de orders voor duurzame goederen bekend, waarvoor volgens Theodoor Gilissen Bankiers een daling van rond de 5% wordt verwacht als gevolg van een terugval in de verkoop van vliegtuigen en motoren. Exclusief transportcomponenten wordt op een stijging gerekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content