Heel wat cijfergegevens op komst

De deze week te publiceren inkoopmanagersindices van Markit zullen naar verwachting verbeteren, maar volgens Theodoor Gilissen Bankiers nog altijd aangeven dat de eurozone in een krimpfase zit. Ook de Duitse industrie zit volgens deze cijfers al een paar maanden in een dalende trend. Eenzelfde beeld is zichtbaar in China.

De index voor de VS die ook die dag bekend wordt is minder maatgevend dan de langer bestaande ISM index. Omdat de orders, werkgelegenheid en export niet al te optimistisch zijn en de Markit index nu boven de ISM ligt, lijkt een kleine daling aannemelijk. Ook voor de Amerikaanse leading indicators wordt een negatief cijfer verwacht.

Nog meer indicatoren op komst

Daarnaast nog cijfers over het consumentenvertrouwen van de eurozone en de Duitse ZEW indicator. Het consumentenvertrouwen blijft sterk negatief, de verwachtingenindex binnen de ZEW-indicator zal naar verwachting verbeteren.

Over de export geven de Europese handelsbalanscijfers (vandaag) en die van de VS (morgen) meer duidelijkheid. Voor beide regio’s wordt een verbetering voorzien, waarbij de VS een fors tekort houdt.

Op woensdag worden de laatste ontwikkelingen op de Amerikaanse huizenmarkt zichtbaar met diverse verkoop- en bouwcijfers.

Er wordt volgens Theodoor Gilissen Bankiers een verbetering verwacht. Woensdag komt de Bank of Japan bijeen, die mogelijk ook extra monetaire maatregelen aan zal kondigen, mede om de yen te drukken, In Nederland is het morgen Prinsjesdag en donderdag komen het consumentenvertrouwen en de werkloosheidscijfers naar buiten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content