Heeft de Australische dollar nog potentieel?

Door de huidige lage rentes in de westerse landen en de onzekerheid over de euro gaan beleggers volgens Belfius op zoek naar munten van ontwikkelde landen met een hoger rendement.

De Australische dollar (AUD) is sinds jaar en dag populair, en door de aanhoudende vraag bereikte hij een historisch hoge koers. Sinds zijn laagste niveau (januari 2009) is hij namelijk met 50 % gestegen ten opzichte van de euro. Momenteel staat hij zelfs 18 % boven het gemiddelde niveau van de jongste vijf jaar. Waarom deze vraag naar AUD en wat mogen we er, na de forse koersstijging, nog van verwachten?

Waarom is de Australische dollar populair?

Op de buitenlandse wisselmarkten is de Australische dollar één van de bekendste zogenaamde grondstoffenmunten. Economisch hangt Australië immers sterk af van de grondstoffenuitvoer, waarvan 70 % bestemd is voor Azië (voornamelijk China en Japan). In 2011 werd 60 % meer geïnvesteerd in mijninstallaties dan in 2010, en ook voor dit jaar zitten nieuwe investeringen in de pijplijn. Daardoor wordt de economische groei voor 2012 op 3 % geschat.

Goede cijfers

De voorbije twintig jaar kende de Australische economie steeds een positieve groei. De werkgelegenheid profiteerde daarvan en de werkloosheid evolueerde binnen aanvaardbare niveaus. Zelfs tijdens de crisis van 2008/2009 bleef ze onder de 6 %. Bovendien bleef de inflatie, ondanks de goede gang van de economie, onder controle en steeg de kost van de ingevoerde producten niet door de dure Australische munt. Sterk punt is ook de gezonde overheidsfinanciën. Met een schuld van ‘maar’ 23 % van het nationaal inkomen is Australië één van de minst met schulden beladen naties ter wereld.

Rentevoordeel

Sinds geruime tijd brengen rentebeleggingen in Australische dollar meer op dan in euro, Amerikaanse dollar en/of yen. Hoe groter het renteverschil, hoe aantrekkelijker voor de belegger. De meeropbrengst kan immers in mindere of meerdere mate het verlies bij een eventuele daling van de Australische dollar compenseren. Daarom is de munt aantrekkelijk voor Carry Trades.

Bij deze transacties leent men een munt met een lage rentevoet, zoals de euro, en belegt men dat geld in een munt die meer rente geeft, zoals de Australische dollar. Het renteverschil is de winst. Daalt het renteverschil echter, dan worden deze operaties minder of niet interessant en zullen ze teruggedraaid worden. In ons geval geeft dat neerwaartse druk op de Australische dollar.

Wat mogen we nog verwachten?

De aangehaalde cijfers geven aan dat Australië er goed voor staat. Toch is volgens Belfius enige voorzichtigheid geboden naar de toekomst toe. Door zijn grote afhankelijkheid van grondstoffen is het land immers gevoelig voor internationale economische groei. En lang niet alle onzekerheden over de schuldencrisis in de eurozone zijn opgelost, wat de Europese groei nog geruime tijd kan belasten.

Zo daalde de Amerikaanse en Chinese export naar Europa al. In januari en februari was de Chinese handelsbalans met Europa zelfs negatief, waardoor China onder meer de groeivooruitzichten voor 2012 verlaagde tot 7,5 %, waar 8,3 % werd verwacht. Een vertraging van de wereldeconomie kan op de grondstofprijzen drukken.

In Australië zien de sectoren die niet actief zijn in de mijnbouw, hun concurrentiepositie dan weer afbrokkelen door de dure munt. De betalingsbalans die al een tijdje licht in min staat, kan dan ook dieper in het rood gaan.

Rente

De Royal Bank of Australia voorziet dat de inflatie dit jaar uitkomt op haar doelstelling van 2 à 3 %. Vertraagt de economie verder, dan kan ze de kortetermijnrente probleemloos doen dalen. De werkloosheid verbetert niet echt en het consumentenvertrouwen stond in januari 5 % lager dan een jaar geleden. De markt verwacht dan ook een (lichte) daling van de kortetermijnrente in de loop van dit jaar, waardoor het renteverschil met de andere munten onder druk komt te staan.

Gezien de twijfelachtige situatie van de wereldeconomie en het gedaalde rentevoordeel vinden de de analisten van Belfius Australische dollar – na zijn sterke stijging – te duur. Wie over een ruime positie in de munt beschikt, mag een deel verkopen. Maar niet alles, rekening houdend met de nog heersende onzekerheid over de euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content