Hedge funds geloven niet in stijging van de grondstoffenprijzen

Hedge funds gingen over tot de aanzienlijkste vermindering sinds vier maanden van hun speculaties op een stijging van de grondstoffenprijzen wegens de groeiende bezorgdheid dat de Europese schuldencrisis de wereldwijde groei zal doen ontsporen en de vraag naar grondstoffen zal afremmen.

In de week die eindigde op 27 april hebben zij volgens Thierry Masset, Chief Investment Officer ING Belgium, de netto longposities, gespreid over 18 Amerikaanse futures en opties, verlaagd met 12% tot 837.000 contracten, de grootste daling sinds 20 december, zoals blijkt uit de cijfers van de Commodity Futures Trading Commission.

Supercyclus van de grondstoffen hoeft niet noodzakelijk verleden tijd te zijn

Een stijging van de werkloosheid in Spanje, Italië en Griekenland ondermijnt de inspanningen om de schuld van de regio de kop in te drukken nu de rente stijgt.

De industriële productie in de VS bleef in maart voor de tweede maand op rij haperen en de Chinese economie groeide het laatste kwartaal met 8,1%, het traagste groeitempo in bijna drie jaar.

Thierry Masset is echter niet van mening dat de “supercyclus” waardoor de winst op grondstoffenprijzen sinds eind 2001 bijna verviervoudigde, verleden tijd is.

Terwijl de grondstoffen (Standard & Poor’s GSCI Spot Index van 24 grondstoffen) in april slechts 0,3% (in euro) stegen, is dat nog altijd 121% meer dan het laagste niveau sinds vijf jaar in februari 2009, toen de economie opklom uit de recessie en de vraag weer aantrok.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content