Hausse op Wall Street wordt door steeds kleinere groep aandelen gedreven

Na het verschroeiend sterke eerste kwartaal voor de risicovolle activa zitten we momenteel in een correctie consolidatiefase. De spreads van de perifere landen met Duitsland staan weer onder opwaardse druk terwijl de Euopese beurzen al een heel stuk van hun winsten moesten inleveren.

Ondertussen blijven de Amerikaanse aandelenmarkten het relatief goed doen, maar worden ze volgens Philippe Gijsels van BNP Paribas Fortis wel gedreven door een steeds kleinere groep aandelen.

Het poster child van deze groep van geconcentreerde sterkte blijft wel Apple. Met alle onzekerheid die er momenteel op tafel ligt: de Franse verkiezingen, de situatie in Spanje, de verkiezingen in Griekenland, het referendum in Ierland, gewoon om er maar een paar te noemen, is de kans groot dat d huidige correctie/consolidatiefase zich nog wat verderzet.

Dit jaar lijkt sterk op vorig jaar

In dit opzicht lijkt dit jaar sterk op vorig jaar, toen na een ook sterk begin de markten het in de loop van het jaar moeilijk kregen. Of de zomer even spectaculair wordt als vorige zomer zullen we moeten afwachten. Maar als de markten weer onderuit zouden gaan en/of de economie meer zou verzwakken, kunnen we er gif op innemen dat de centrale banken weer klaar zullen staan om liquiditeiten te injecteren.

De ervaring leert ons hoe markten daarop reageren. Ondanks het feit dat heel wat waarnemers de kans op een rondje QE3 in de Verenigde Staten en/of nieuwe LTRO’s in Europa klein achten, mogen we dit zeker niet uitsluiten. We blijven volgens Gijsels in een heel erg top-down “stop and go” markt waarbij riscico het goed doet als de geldsluizen openstaan en naar adem moet happen wanneer dit niet het geval is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content