Hans Stoter (ING): “Geen goed nieuws voor aandeelhouders”

De vraag is: waar bevinden we ons nu in de cyclus? Banken en verzekeringsmaatschappijen zitten nog altijd in het beginstadium van Recovery, en moeten veel werk verzetten voordat ze kunnen denken aan Expansion. Uiteraard zijn er regionale verschillen. Zo zijn Amerikaanse banken verder gevorderd dan hun Europese sectorgenoten.

Hans Stoter (ING): “Niet-financiële organisaties gingen de recessie van 2008 in zonder al te zware financiering, waardoor zij de Repair- en Recovery-fase relatief snel konden doorlopen. Terwijl begin 2011 de experts de verwachting van solide wereldwijde groei uitspraken, waren de eerste tekenen van activiteiten in de Expansion-modus reeds zichtbaar. Wij hebben toenemende F&O-activiteiten gezien en bedrijven begonnen voorzichtig weer meer vreemd vermogen aan te trekken, bijvoorbeeld door nieuwe schuldbewijzen uit te geven met als enig doel het uitkeren van dividend aan aandeelhouders.”

De recente teleurstellingen over economische groeicijfers, de hogere olieprijs en zorgen over staatsschulden hebben echter geleid tot een neerwaartse bijstelling van de wereldwijde groeivooruitzichten. Dit heeft bedrijven voorzichtiger gemaakt bij het realiseren van hun groeiambities.

Hans Stoter: “In feite komt het erop neer dat deze teleurstellingen de Debt-Equity clock voor niet-financiële organisaties terug hebben gezet van een prille expansiefase- naar het herstelstadium! Dit is geen goed nieuws voor aandeelhouders. Maar omdat het er nu naar uitziet dat een sterke toename van de schuldratio bij bedrijven nog even op zich zal laten wachten, en zolang we niet wegglijden in een nieuwe recessie, kan de iets lagere wereldwijde groei wel eens aantrekkelijk blijken te zijn voor bedrijfsobligatiehouders.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content