Hangmatbankieren
Ons sociaal stelsel wordt door sommigen als een hangmat gebruikt. Daarmee bedoelen sociologen dat de werkloosheidsval werklozen niet stimuleert om actief werk te zoeken. Volgens financieel adviseur Stefan Duchateau dreigt hetzelfde in de banksector, waar een aantal misbruiken tot hangmatbankieren aanleiding kunnen geven.
Duchateau bedoelt daarmee dat als alles goed gaat de banken de winst op zak steken. Loopt het fout, dan moet de staat ingrijpen. De bankiers profiteren van de wetenschap dat de staat het zich niet kan permitteren om systeembanken failliet te laten gaan.
Banken werken met een (veel) groter hefboomeffect op de eigen middelen dan andere bedrijven. Dat ging jarenlang goed, maar inmiddels hebben we de kredietcrisis gehad. De staat was gedwongen om de banken kunstmatig in leven te houden.
De facto is er echter niets veranderd. Zodra de crisis verdwijnt, gaan de banken opnieuw het oude systeem in ere herstellen. We beschikken over geen enkele garantie dat er geen herhaling komt van de crisis.
Volgens Duchateau was het misschien toch een betere oplossing geweest om de banken gewoon te nationaliseren. Alleen zo kan worden voorkomen dat ze in dezelfde val gaan trappen.
In de huidige opzet blijven de aandeelhouders gewoon afgeschermd tot de crisis overgewaaid zal zijn. Hij vreest dat verpaupering van de banksector aanleiding zal geven tot dezelfde soort misbruiken als we in het sociaal stelsel zien.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier