Handel in Ageas-aandeel hervat: ‘Fortis communiceerde correct’

© belga

De handel in het aandeel van verzekeringsgroep Ageas werd maandag tijdelijk geschorst, in afwachting van een uitspraak van de Brusselse handelsrechtbank in een geschil met Patripart en diens moederbedrijf Patrinvest over het Fortis-verleden.

Op verzoek van Ageas werd de handel om 12 uur tijdelijk opgeschort, in afwachting van een uitspraak van de rechtbank van koophandel van Brussel over een aansprakelijkheidsvordering in het kader van de kapitaalverhoging van Fortis in 2007. Omstreeks 16 uur wezrd de handel in het Ageas-aandeel hervat

Volgens de Brusselse rechtbank van koophandel heeft het vroegere Fortis in 2007 “correct en volledig geïnformeerd” over de kapitaalverhoging. Dat bevestigt de woordvoerder van Ageas. “Rechtbank verwerpt over de hele lijn aansprakelijkheidsvordering Patrinvest betreffende Fortis-prospectus”, zegt de verzekeraar in een persbericht.

AB InBev-familie

Patripart en diens moederbedrijf Patrinvest waren naar de handelsrechter gestapt. Patripart, een vroegere Fortis-aandeelhouder, is een vennootschap van Alexandre Van Damme van de gelijknamige AB InBev-familie. “Vandaag besliste de Brusselse rechtbank van koophandel dat het Fortis-prospectus voor de kapitaalverhoging in 2007 juist en volledig was”, klinkt het in het persbericht. Verzekeringsgroep Ageas bevat de verzekeringsactiviteiten van het vroegere Fortis en is de rechtsopvolger van het oude Fortis. Volgens de verzekeringsgroep oordeelde de rechtbank dat “het prospectus een juiste weergave inhield van de stand van zaken en de risico’s bij Fortis, in het bijzonder met betrekking tot de overname van ABN Amro, de subprime-portefeuille en de solvabiliteits- en liquiditeitstoestand”.

Misleidende informatie

Met een aansprakelijkheidsvordering wilde Van Damme schade verhalen wegens vermeende onvolledige en/of misleidende informatie in het prospectus van Fortis over de kapitaalverhoging van september 2007, aldus Ageas. Ageas wijst er nog op dat het Nederlandse College van Beroep voor het Bedrijfsleven in 2014 een gelijkaardige beslissing nam toe die boetes annuleerde van Nederlandse marktautoriteit AFM. De kapitaalverhoging was nodig voor de overname van ABN Amro. Die miljardendeal bleek in 2008 noodlottig, toen de bank met het uitbarsten van de bankencrisis ten onder ging. Volgens De Tijd en L’Echo eiste Van Damme 150 miljoen euro, het verlies dat hij geleden zou hebben op zowat 200 miljoen euro aan destijds gekochte aandelen.

Handel in Ageas-aandeel hervat

Nadat Ageas gecommuniceerd had, werd de handel in het aandeel om 16 uur hervat, meldt beursregulator FSMA.

Na zowat 40 minuten handel, staat er ongeveer 0,2 procent verlies op de beurstabellen. Advocaat Laurent Arnauts bestempelt via een persbericht het vonnis inmiddels als “te relativeren”. Hij vertegenwoordigt naar eigen zeggen 1.400 ex-Fortisaandeelhouders in strafrechtelijke en burgerlijke zaken. Hij zegt dat communicatie die niet misleidend wordt geacht voor een financiële holding zoals die van Damme, “wel misleidend kan zijn voor het grote publiek”. Voorts wijst hij op het nog steeds lopende strafrechtelijk onderzoek dat breder gaat en duizenden pagina’s informatie telt, zo klinkt het. Daarom besluit de advocaat dat het vonnis volgens hem geen precedent vormt. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content