Danny Reweghs

Haantjesgedrag tussen Trump en China

Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

“Terwijl de China de eigen economie wil en moet stabiliseren komt een figuur als Donald Trump wel zeer ongelegen”, zegt Danny Reweghs, directeur strategie Inside Beleggen.

Wat vroeger dan gewoonlijk hebben de Chinezen hun Nieuwjaar gevierd. Volgens hun jaartelling is op 28 januari het jaar 4714 bgonnen, het jaar van de haan. De Chinese dierenriem telt twaalf dieren. Agressief, ijdel, nuchter en beschermend zijn allemaal eigenschappen die met de haan worden geassocieerd. Mensen die geboren zijn in het jaar van de haan zouden hardwerkende en gemotiveerde mensen moeten zijn. Met potentieel voor een succesvolle carrière.

Groeiherstel

Een jaar geleden veroorzaakte China heel wat beroering op de financiële markten. Er zat flink wat zand in de Chinese groeimachine. Dat euvel is hersteld. Officieel groeit de Chinese economie tegenwoordig met 6,5 à 7 procent. De meeste specialisten denken dat de realiteit iets minder rooskleurig is. Maar vooral minder rooskleurig is dat de groei veel meer gebaseerd is op schuldcreatie. Een kwarteeuw lang reed China een zo goed als perfect parcours. Maar na de financiële crisis in het Westen reageerde de Chinese autoriteiten veel te heftig en paniekerig. Ze kozen voor een met kredieten gefinancierde groei, die al tot een zeepbel in de vastgoedmarkt heeft geleid. De economische groei (6,7% in 2016) is al te zeer gesteund op overheidsinvesteringen, een recordbedrag aan leningen door de (overheids)banken en oplopende vastgoedprijzen.

Verzwakte munt

Een nieuw element in het afgelopen anderhalf jaar was de verzwakking van de eigen munt (yuan of renminbi) ten aanzien van de Amerikaanse dollar. Begin dit jaar was de verhouding bijna 7 yuan voor 1 dollar tegen nog 6,2 midden 2015. Een uitstroom van kapitaal is het gevolg. In de eerste elf maanden van vorig jaar gaat het om 670 miljard dollar. De Chinese overheid heeft een kwart of afgerond 1000 van 4000 miljard dollar aan internationale reserves ingezet om een te forse ontwaarding tegen te gaan.

Nationaal Congres

Twee elementen zullen er sowieso een boeiend jaar van maken. In november is er het vijfjaarlijkse Nationaal Congres van de Communistische Partij, waar vele duizenden lokale mandatarissen naartoe komen en de grote lijnen voor de komende jaren worden uitgezet. Leider Xi Jinping, die het afgelopen jaar zijn macht nog heeft verstevigd, zal vooraf de economie en de munt weer onder controle moeten krijgen. Dat zal wellicht een strakkere monetaire politiek en meer kapitaalcontroles inhouden.

Kwelduivel Trump

In die poging tot stabilisatie van de eigen economie kon een figuur als Donald Trump op geen slechter moment komen. Het grote handelsoverschot met de Verenigde Staten zint de Amerikaanse president duidelijk niet. Peking neemt zijn uitspraken en acties dan ook zeer ernstig. Het zal de internationaal politieke en militaire ambities van China nog meer op scherp zetten. Maar in de handel hebben de Chinezen weinig te winnen met een stevige confrontatie met de VS. Het pleidooi voor ‘vrijhandel’ van Xi Jinping in Davos sprak boekdelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content