‘Gunstige vooruitzichten voor fondsen uit opkomende markten’

© reuters

Gespecialiseerde beheerders behouden veel vertrouwen in de vooruitzichten van de groeilanden op middellange termijn.

Na het verrassend sterke 2017 zijn de fondsen die beleggen in aandelen uit de opkomende landen het nieuwe jaar moeilijk gestart. Dat was vooral te wijten aan de sterke dollar. Toch behouden de gespecialiseerde beheerders veel vertrouwen in de vooruitzichten op middellange termijn.

Ook Sean Taylor, een expert van DWS, is optimistisch over de groeimarkten, al stelt hij vast dat een aantal omstandigheden weegt op de waarderingen, zoals de stijging van de rente in de Verenigde Staten, de appreciatie van de dollar en het risico op een handelsoorlog. “Vooral die laatste factor houdt de meeste risico’s in. De markten houden niet van onzekerheid. Maar zelfs dat protectionistische beleid zou fundamenteel niets veranderen aan de gunstige vooruitzichten op lange termijn.”

“De economische groei, de waarderingen en de winstgroei zijn de drie pijlers waarop ons optimisme gebaseerd is”, onderstreept Krishan Selva van Columbia Threadneedle. “De opkomende markten noteren met een korting van 25 procent ten opzichte van de ontwikkelde markten. Dit is dus een goed instapmoment. En terwijl de winstgroei in 2017 vooral te danken was aan de Chinese technologiesector, wordt het herstel van de resultaten vandaag veel breder gedragen.”

“Wij denken dat de markt te hoge waarderingen heeft toegekend aan bepaalde conjunctuurgevoelige bedrijven van lage kwaliteit”, waarschuwt Glen Finegan, een beheerder van Janus Henderson. “In plaats van mee te gaan in dat overdreven optimisme denken we dat het goed is belegd te blijven in kwaliteitswaarden en een strikte discipline te hanteren voor de bedrijven die we opnemen in onze portefeuille. Toch blijven we optimistisch, vooral over de structurele verbetering van de levensstandaard die we zien in de opkomende landen.”

Stabiliteit in China

Sean Taylor wijst op de aantrekkelijke vooruitzichten van de Chinese beurzen. “De kwaliteit van de groei verbetert. Het aandeel van de grote infrastructuurprogramma’s is kleiner geworden en de financiële crisis wordt goed beheerd. Bovendien heeft de overheid de nodige bewegingsvrijheid om de structurele hervormingen de komende vijf jaar in goede banen te leiden.”

Op sectorniveau waardeert Taylor Chinese bedrijven die voordeel trekken van consumptie-uitgaven zoals de gezondheidszorg, sportuitrusting en het onderwijs. “In China is het normaal dat ouders hun spaargeld opofferen om hun kinderen een beter leven te geven.” Een ander opkomend land waaraan Taylor een belangrijk gewicht geeft, is India. Daarnaast blijven internetaandelen belangrijk, “met uitzondering van bedrijven die deel uitmaken van de assemblageketen van Apple in Zuid-Korea en Taiwan.”

Politieke verandering

Glen Finegan wijst erop dat Zuid-Afrika betere perspectieven biedt dan de zeer populaire Aziatische markten. “De mooie Aziatische bedrijven zijn gewoon te duur. Wij staan positief tegenover de politieke verandering in Zuid-Afrika. Wij verwachten een sterke stijging van de investeringen na een lange periode van stagnatie. Dat zou een vruchtbare grond moeten zijn voor beleggers die beleggingskansen zoeken voor de lange termijn.”

Finegan belegt relatief weinig in Chinese aandelen, en zeker niet in Chinese overheidsbedrijven. Die houden maar zelden rekening met de belangen van de minderheidsaandeelhouders.

Warm water

Het fonds van Krishan Selva zet in op bedrijven met hoge kasstromen. Bovendien focust hij vooral op kleine en middelgrote kapitalisaties. “Wij waarderen bedrijfsmodellen die hun waarde hebben bewezen op de ontwikkelde markten en die worden overgenomen in de opkomende markten, zoals het Zuid-Afrikaanse netwerk van Clicks-apotheken. Wij zijn niet op zoek naar bedrijven die het warm water opnieuw willen uitvinden.”

De historische prestaties van het fonds van Columbia Threadneedle zien er weinig aantrekkelijk uit op de website van Morningstar. Maar dat zijn cijfers van het oude team van Threadneedle, dat werd vervangen door de gespecialiseerde beheerders van Columbia, van wie de prestaties heel wat indrukwekkender zijn (geannualiseerde stijging van 9 procent over de afgelopen vijf jaar).

Intussen op de frontiermarkten

Oliver Bell, een expert in de frontierlanden, beheert het fonds T.Rowe Price – Frontier Markets Equity, een product met vier Morningstar-sterren dat de prestaties van zijn referentie-index de afgelopen drie jaar ruimschoots heeft overtroffen. De frontiermarkten staan nog niet ver genoeg in hun ontwikkeling om te worden opgenomen in de indexen van de opkomende landen. Die groep omvat meer dan 100 landen die beschikken over een beurs. “Wij beleggen in 35 ervan, met een portefeuille die tussen 60 en 80 waarden omvat, en met een zeer lage rotatiegraad (ongeveer 30% per jaar).”


De portefeuille zet sterk in op de financiële sector, met een voorkeur voor lokale banken met eenvoudige modellen. “We hebben belangrijke posities in Saudi-Arabië, Argentinië en Sri Lanka, om heel uiteenlopende redenen”, aldus Bell. Saudi-Arabië maakt door de beursintroductie van Aramco kans om tegen eind dit jaar te worden opgenomen in de groep van opkomende landen. Argentinië beschikt over een nieuwe regering die positieve structurele hervormingen heeft doorgevoerd om de aantrekkelijkheid van het land voor wereldwijde investeerders te vergroten. Sri Lanka profiteert van een toeristische boom sinds het einde van de burgeroorlog en is een verplichte passage voor het maritieme verkeer naar India.


Het beleggingsproces van het fonds berust op een grondige kennis van de landen. De beheerders stellen een portefeuille samen die erg verschilt van de referentie-index. Volgens Bell ondervinden de frontierlanden weinig hinder van de fluctuaties op de wereldwijde markten. Ook de onderlinge correlatie is zeer beperkt. “Gezien de relatief teleurstellende prestaties van de afgelopen jaren, zijn hun waarderingen zelden zo aantrekkelijk geweest, wat in de toekomst mooie prestaties mogelijk maakt. Die markten worden weinig gevolgd door internationale beheerders. Ze bieden zo uitstekende beleggingskansen voor vermogensbeheerders.”


Een interessant onderdeel van de beleggingsfilosofie van dit fonds is dat de aandelenanalyse systematisch wordt aangevuld met een kredietanalyse, die de beheerder in staat stelt een land te vermijden als de vooruitzichten voor de munt negatief zijn. “De dollar is het grootste risico voor een belegging op de frontiermarkten, die vaak ook afhankelijk zijn van de olieprijs.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content