Grote risico’s verbonden aan het verlenen van uitstel aan Griekenland

Griekenland zit weer eens op de knieën, het land vraagt van Europa uitstel om aan de voorwaarden opgesteld in het reddingsplan te voldoen.

Blijkt namelijk dat Griekenland ver achterop zit op het schema wat betreft het voldoen aan de opgelegde voorwaarden en dat wordt door de andere Europese landen niet echt gesmaakt.

Er blijken echter grote risico’s verbonden te zijn wanneer Griekenland daadwerkelijk uitstel krijgt. De kans is namelijk groot dat ook andere landen in moeilijkheden met dezelfde vraag op de proppen zullen komen, waardoor we in een straatje zonder landen dreigen te belanden.

Voorkomen van besmetting heeft absolute prioriteit

Volgens Citi FX zal de Europese Centrale Bank op haar meeting van 6 september geen prioriteit geven aan een programma waardoor de financieringskosten van Spanje en Italië worden gedrukt, maar zal alle aandacht uitgaan naar het voorkomen van besmetting binnen de eurozone.

In alle geval zal Duitsland geen of slechts beperkte toegevingen doen aan Griekenland in afwachting van het rapport dat in september wordt bekendgemaakt. In geval van een negatief rapport – en de kans daarop is erg groot – kan de bal binnen de eurozone aan het rollen gaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content